Bagvand er det vand fra oplandet, som via vandløb løber til havet. Da der er bygget diger, vil vandet tilledes de inddæmmende områder bag ved digerne. Her håndteres vandet i gravede kanaler, og vandet løber ud af sig selv. Når der er højvande, vil højvandsklappen lukke og vandet opstuve i kanalerne, hvilket kan medføre oversvømmelser i de inddæmmede områder, og hvis der er højvande i lang tid, også i Bogense by.
Projektgruppen har ønsket at se på området som helhed. Hvis det er muligt at lave en samlet løsning for både havvand og vandløbsvand på én gang, så vil det være at foretrække. Så vil borgerne i Bogense være sikret for oversvømmelse uanset om oversvømmelsen er opstået som følge af et digebrud eller opstuvning af vandløbs- og regnvand bag ved digerne. De skader, som opstår af en oversvømmelse, kan være de samme, dog vil den negative påvirkning af et digebrud være større og længerevarende, mens manglende afledning af regnvand vil være en kortere periode, da kloakker vil trække igen i takt med at havvandstand sænker sig og højvandsklappen åbner igen.
Det har desuden været intentionen at aflevere et samlet og fremtidssikret projekt til det pumpe- og digelag, som efterfølgende skal drive såvel diger som pumper, da vi kan konstatere, at der er en del udfordringer med håndtering af bagvand.
Teknisk er projektet problematisk, da kanalerne bagved digerne har forbindelse til regnvandssystemet inde i Bogense, så det er ikke muligt at opmagasinere vand på terræn. Projektgruppen har dog sat sig for at undersøge mulighederne for vandparkering yderligere end de allerede foretagne undersøgelser for at afsøge alle løsninger.
Der er foretaget undersøgelser og regnet på forskellige pumpeløsninger. Der er regnet på tre løsninger med forskellig placering af trykpumpe. Udløb i hav, udløb i marina og udløb i Gl. havn. Økonomisk er der tale om dyre løsninger, da en trykpumpe-løsning er meget dyr.
Data om afstrømning af vand i kanaler er mangelfuldt, hvilket gør at en dyr trykpumpe løsning dimensioneres på et tyndt grundlag. Dette kan fordyre projektet unødigt. Der er med nuværende lovning for få lodsejere som skal betale for projektet. I øvrigt er det ikke en fair fordeling af omkostningen, da borgere i selve Bogense by også drager nytte af en løsning for bagvandet. Vi har en forhåbning om, at der er ny lovgivning på vej, som forhåbentligt vil gøre nogle af udfordringerne mindre.
Det er ikke mulig at få puljemiddelstøtte fra staten til bagvandsprojektet via de nuværende afsatte midler (2021-2023). Dette betyder, at bagvandsprojektet alene skal betales af lodsejere. Til digeprojektet har vi modtaget 15,6 mio. kr. fra de statslige pujlemidler til kystprojekter.
På nuværende tidspunkt (efterår 2022) er bagvandsprojektet ikke en del af digeprojektet. Der er i forbindelse med kommunens udarbejdelse af DK2020 Klimaplanen besluttet, at bagvandsprojektet vil gennemføres inden 2030.
Bagvand:
Vest for Bogense
I Vestre Enge arbejdes der på et projekt, hvor vi sammenlægger vandløb fra sommerhusområdet i Fogense med vandløb i Vestre Enge. Dernæst vil vandet pumpes ud i havet med en trykpumpe.
Vi afventer rapporten fra teknisk rådgiver på den endelige udformning af denne løsning. Rapporten lægges her på siden når den er færdig.
Regnvand fra baglandet, som løber ud i det inddæmmende areal bagved digerne, løber i dag ud med gravitation i havet ved to højvandsklapper i hhv. Fogense og havnen. Når højvandsklapperne lukker, og det må vi forvente at de gør hyppigere grundet stigende havvand, vil regnvandet ophobes i de inddæmmende områder bagved digerne. Vi kalder derfor projektet for 'håndtering af bagvand'. I efterårsferien i år (2021) havde vi en situation, hvor det regnede så voldsomt og hvor højvandsklappen var lukkede. Vandløbene var fyldt til randen.
Heldigvis varede hændelse ikke så længe. Men flere områder har haft en udfordring med at aflede regnvand. Særligt blev sommerhusene i Fogense påvirket af regnhændelser, her stuver regnvandet op på matriklen, når højvandsklappen lukker. Tilsvarende vil et stop for afledningen af regnvand fra Bogense by hurtigt medføre en situation, hvor der er vand i gaderne. Dette skal vi gerne undgå.
Derfor er bagvandsprojektet også en del af Projekt Bogense Kystdiger. Vi skal have løst alle udfordringer med oversvømmelser ad én gang.
Øst for Bogense
I Østre Enge er der en højvandsklap for enden af Ålebækken. Der pumpes i dag regnvand fra vandløb op i Østre Landkanal, og vandet stuver op i Ålebæksystemet, når højvandsklappen er lukket.
I fremtiden vil tilsvarende system anvendes. Der er rigtig god plads i Ålebæksystemet.
Brydemade
Dette område er tilknyttet en pumpe ved Brydemade. Området har ingen forbindelse til afløbskanaler ved Fogense, hvorfor denne pumpelag ikke er en del af Projekt Bogense Kystdiger. I februar 2022 skete der et digebrud af et indre dige, hvorfor store dele af området i dag er oversvømmet. På denne baggrund arbejdes der med at etablere et vådområde. Pumpelaget vil derfor nedlægges, såfremt der kan etableres et vådområde.
Læs her om: