Nordfyns Kommune har lavet en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Planen giver alle lodsejere pligt til at bekæmpe planten på egen jord inden følgende datoer:
- Bekæmpelse skal være foretaget inden 15. april.
- Bekæmpelse skal være foretaget inden 15. maj.
- Bekæmpelse skal være foretaget inden 15. juni.
- Bekæmpelse skal være foretaget inden 15. august.
Planen har til formål at styrke den indsats, som mange lodsejere og kommunen allerede gør. Indsatsen skal ske som en samlet indsats, og understøtter Vision 2021: ”Vi skaber fremtidens Nordfyn – sammen”.
Indsatsplanen giver alle lodsejere pligt til at foretage en effektiv bekæmpelse af kæmpebjørneklo på deres ejendom. Bekæmpelsen skal på sigt medføre, at planten udryddes fra Nordfyns kommune.
Du kan læse indsatsplanen i folde-ud-modulet i bunden af siden.
Om kæmpebjørneklo
Kæmpebjørneklo (Heracleum mantegazzianum) er en planteart der aggressivt breder sig til nye områder. Arten er invasiv og uønsket i den danske natur. Det er derfor vigtigt at kæmpebjørneklo bekæmpes effektivt. Planterne kommer typisk frem i marts-april, og sæsonen strækker sig frem til oktober. De blomstrer i juni-juli, og sætter frø i perioden august-oktober. Planten formeres gennem frøspredning, det er derfor vigtigt at bekæmpe den før den går i blomst. Nye skud kan forekomme i løbet af hele sæsonen. Planten sætter mange frø, op til 20.000 pr. plante, og spreder sig villigt.
Kæmpebjørneklo stammer fra Kaukasus og er oprindeligt bragt til landet som prydplante. Planten klarer sig glimrende i det danske klima, og har efterhånden spredt sig voldsomt i den danske natur. Her er planten i stand til at bortskygge og udkonkurrere naturligt hjemmehørende arter. Det er dels uheldigt for bevarelsen af den naturlige flora, men det betyder også, at en række hjemmehørende insekter og smådyr mister deres føde- og ynglesteder. Langs vandløb kan bestande af kæmpebjørneklo medføre en øget erosion af brinkerne, hvilket kan betyde en øget næringstilførsel til vandløbet.
Kæmpebjørnekloen er kendt for at kunne give udslæt, hvis plantevæsken kommer i kontakt med huden, og huden herefter udsættes for sollys. Der er derfor god grund til at være forsigtig, når man bekæmper kæmpebjørneklo.
Mulighed for anmeldelse
Alle borgere har mulighed for at anmelde forekomster af kæmpebjørneklo til Nordfyns Kommune. Anmeldelser kan indsendes via dette link Giv et praj, gennem appen Giv et praj – Nordfyns Kommune, eller ved at sende en e-mail til teknisk@nordfynskommune.dk.
Ved henvendelse via ’Giv et praj’ web eller app – udfyld således:
- Hvor er problemet: angiv adresse og klik på kortet præcist hvor der er bjørneklo
- Kategori: vælg ’Grønne arealer’
- Element: vælg ’Bjørneklo’
- Hvad er problemet: vælg forekomsten i ca. antal
- Henvender navn
- Henvender telefonnummer
Ved henvendelse via e-mail, skal anmeldelsen indeholde:
- Omtrentlig adresse for placering af bjørneklo
- Et kortbilag med den præcise placering af planten, eller en tydelig og detaljeret beskrivelse af forekomsten
- Henvender navn
- Henvender telefonnummer
Bemærk:Dette dokument opfylder desværre ikke kravene til tilgængelighed iht. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/2102 af 26. oktober 2016. Har du behov for at få læst dokumentet højt, så kontakt teknisk@nordfynskommune.dk.