Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Landzonetilladelse til husstandsvindmølle ved Hårslev

Nordfyns Kommune giver tilladelse til at opføre en husstandsvindmølle med placering på ejendommen Vestergårdsvej 7, Hårslev, 5471 Søndersø, matr.nr. 4L Hårslev By, Hårslev.

Type
AfgørelseZonetilladelse
Klagefrist
25.03.2022

Område
5471 Søndersø
Lagt online
25.02.2022

Tilladelsen er givet efter planlovens § 35 på følgende vilkår:

  • Husstandsvindmøllen og dens fundament skal fjernes senest 1 år efter at anvendelsen til elproduktion er ophørt

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.

Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har op-sættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.

(Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er givet byggetilladelse).

Ejendommens placering er angivet med rød flade.
Ejendommens placering er angivet med rød flade.
Luftfoto. Møllens ansøgte placering på ejendommen er angivet med rød flade.
Luftfoto. Møllens ansøgte placering på ejendommen er angivet med rød flade.

Offentliggørelse

Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside den 25. februar 2022.

Ansøgningen

De er søgt om tilladelse til at opstille en husstandsvindmølle på ejendommen
Vestergårdsvej 7, Hårslev, 5471 Søndersø, matr.nr. 4L Hårslev By, Hårslev.

Møllen er af typen Zenia ZA 10 med en nominel effekt på 10 kW. Møllen er monteret på et rørtårn med en navhøjde på 18 m og en rotordiameter på 7,13 m.

Møllen placeres 26 meter fra den nærmeste bebyggelse på ejendommen, jf. luftfoto ovenfor. Det er oplyst, at der er 168 m til nærmeste naboskel samt 200 m til offentlig vej. Der er taget højde for tilslutning til ejendommens egenforsyning og i sikker faldafstand til ejendommens bygninger.

Formålet med opstilling af møllen er at producere vindmøllestrøm til dækning af ejendommens egetforbrug.

Det er oplyst, at der er 168 m til nærmeste naboskel samt 200 m til offentlig vej.

Der er fremsendt støjberegninger, der viser at støjbelastningen i en afstand af 168 m ligger lavere end maksimalværdierne for både 6 m/s og 8 m/s.

Faktiske forhold

Ejendommen

Ejendommen ligger i landzone og er en landbrugsnoteret ejendom 2,8 ha.
I henhold til BBR-registret er der på ejendommen noteret følgende bygninger:

  • Bygning 1: Enfamiliehus med et samlet boligareal på 96 m2

  • Bygning 2: Udhus med et bebygget areal på 236 m²

  • Bygning 3: Fritliggende overdækning med et bebygget areal på 211 m²

  • Bygning 4: Udhus med et areal på 20 m²

  • Bygning 5: Faldefærdig bygning på 11 m²

Besigtigelse og orientering

Vi har ikke besigtiget ejendommen.

I denne sag har Nordfyns Kommune skønnet, at det ansøgte er af underordnet betydning for naboerne, idet at afstanden til nærmeste nabo er 168 m og ejendommen er omkranset af en eksisterende høj træbeplantning. Naboerne er derfor ikke orienteret om ansøgningen.

Kommuneplan

Der er ingen for ansøgningen relevante udpegninger i Kommuneplan 2017-2029 for Nordfyns Kommune.

I kommuneplanen defineres husstandsmølle som vindmøller med en total højde på 25 meter eller derunder med en installeret effekt på 25 kWh eller derunder, som er tilsluttet i egen forbrugsinstallation. Vindmøllerne skal være placeret højst 20 meter fra bebyggelse på egen grund og så grænseværdierne i bekendtgørelse om støj fra vindmøller kan overholdes. Hvis disse krav opfyldes samtidigt, er det Kommunalbestyrelsens opfattelse, at husstandsmøller normalt ikke påvirker det omkringliggende landskab i afgørende grad, med mindre der er tale om uforstyrrede landskaber.

Retningslinje nr. 5.1.13 i kommuneplanen beskriver at: Husstandsmøller kan op-stilles efter en konkret afvejning i forhold til andre interesser, såfremt: møllerne placeres inden for ca. 20 meter fra bebyggelse på egen grund og opstillingen ikke strider mod de kommunale retningslinjer i øvrigt.

Begrundelse for afgørelsen

Opstilling af vindmøller kræver landzonetilladelse. Vindmøllebekendtgørelsen regulerer planlægning for opstilling af vindmøller. Bekendtgørelsen indeholder en række minimumskrav til landzoneadministrationen for vindmøller.

Vindmøllebekendtgørelsens § 2 beskriver, at der kun må opstilles vindmøller inden for områder, der er udpeget hertil i kommuneplanens retningslinjer, jf. planlovens § 11a, stk. 1, nr. 5. Bekendtgørelsens § 2, Stk. 8 beskriver dog, at der kan tillades opsætning af husstandsvindmøller med en totalhøjde på op til 25 m, såfremt disse opstilles i umiddelbar tilknytning til eksisterende bygningsanlæg.

”Umiddelbar tilknytning til eksisterende bebyggelse” betyder, efter hidtidig praksis, at en husstandsmølle opføres inden for ca. 20 meter fra eksisterende bygningsanlæg. Det er samme afstand der beskrives i kommuneplanens retningslinje vedrørende husstandsvind-møller.

I erhvervsstyrelsens ’Vejledning om landzoneadministration’ beskrives dog, at det ikke alene er afstanden, der afgør, om en bygning kan siges at ligge i tilknytning til den eksisterende bebyggelse. Det beror på en samlet konkret vurdering af, om byggeriet naturligt opleves som havende tilknytning til den eksisterende bebyggelse, bl.a. henset til terrænforhold og landskabet i øvrigt.

I naturstyrelsens vejledning om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller står at det af sikkerhedsmæssige årsager anbefales at placere vindmøller i en afstand fra ejendommens bebyggelse, der mindst svarer til vindmøllens totalhøjde. På den baggrund meddeler Nordfyns Kommune tilladelse til en placering af husstandsvindmøllen i en afstand af 26 m fra udhusbebyggelsen som ansøgt.

Landskabet omkring ejendommen er relativt kuperet. Bebyggelsen på ejendommen ligger i kote 26,5. Husstandsvindmøllen placeres i kote 28. Ejendommen er omkranset af åbne marker, men selve ejendommen er karakteriseret af en beplantning med høje træer. Møllen opføres i den nordøstlige del af ejendommen i umiddelbar tilknytning til enfamiliehuset/udhus/overdækning, som ligger midt på matriklen.

Kommunen vurderer, at husstandsvindmøllen på den ønskede placering visuelt vil opleves som havende tilknytning til den eksisterende bebyggelse på ejendommen samtidig med at afstanden til bebyggelsen er sikkerhedsmæssig forsvarlig. Det vurderes ligeledes, at husstandsvindmøllen ikke vil påvirke det omgivende landskab væsentligt på grund af den eksisterende høje træbeplantning på ejendommen.
Kommunen vurderer samlet set, at der kan gives landzonetilladelse til opsætning af husstandsvindmøllen på vilkår af, at møllen fjernes efter ophørt anvendelse.

Natura 2000

Nordfyns Kommune vurderer, at opførelsen af husstandsvindmøllen ikke vil have væsentlig indvirkning på dyre- og planteliv, herunder at der ikke vil ske forringelse eller beskadigelse af yngle-, vokse, eller rasteområder for særligt beskyttede arter jf. habitatsbekendtgørelsen.

Retsregler

Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.

Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer

Kommuneplan 2017-2029 for Nordfyns Kommune

Bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller, BEK nr. 923 af 6. juli 2019

Klagevejledning

Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige bruger-interesser inden for arealanvendelsen.

Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.

Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på Nævnenes Hus' hjemmeside. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.

Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klagegebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.

Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.