Tilladelsen er givet efter Planlovens § 35.
Det er en betingelse for tilladelsen,
-
At de to boliger kun anvendes i forbindelse med driften af svineproduktionen på ejendommen, og at boligerne således ikke anvendes til almen udlejning.
Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.
Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.
Tilladelsen vedrører kun forholdet til landzonebestemmelserne. Andre nødvendige tilladelser skal søges hos relevante myndigheder.
Offentliggørelse
Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside www.nordfynskommune.dk den 7. oktober 2021.
Ansøgningen
Nordfyns El ApS har på vegne af ejendommens ejer søgt om tilladelse til at indrette to medhjælperboliger på hver ca. 40 m2 til 2 staldmedarbejdere i ny servicebygning på ejendommen Moderupvej 18, 5471 Søndersø, matr.nr. 5a Moderup By, Særslev.

Ejendommens svineproduktion er blevet udvidet, og det er nødvendigt, at ansatte kan tilse svinene på alle tider af døgnet. Vagterne deles mellem to ansatte.
Der ønskes opført en servicebygning på ejendommen med en højde på 5,2 meter over eksisterende terræn og et samlet areal på 238 m2. Bygningen placeres samme sted, hvor der hidtil har ligget en anden bygning. Der er opnået nedrivningstilladelse i maj 2021. Bygningen placeres i nær tilknytning til ejendommens øvrige bebyggelse, hvilket er illustreret på nedenstående skitse og principielt angivet på nedenstående luftfoto.


Bygningen er opdelt i 3 områder – en uopvarmet vognport med tilhørende depoter, 2 medhjælperboliger samt et serviceområde til de ansatte.
Etablering af lejligheder i bygningen vil ikke medføre yderligere transport til og fra ejendommen.
Lejlighederne vil ikke blive anvendt til almen udlejning og vil således kun anvendes som et led i den daglige drift på svinefarmen.
Kommunens landzonetilladelse er nødvendig, fordi ejendommen ligger i landzone.
Faktiske forhold
Ejendommen
Ejendommen ligger i landzone og er en landbrugsnoteret ejendom med et samlet matrikulært areal på ca. 54 Ha. Ejendommen består af to matrikler. Matriklen, hvorpå bebyggelsen ønskes placeret, ligger omgivet af det åbne land med spredt bebyggelse, med den mindre landsby Moderup vest for (ca. 800 m fra ejendommens bebyggelse) og Særslev øst for (ca. 1,5 km fra ejendommens bebyggelse). Moderupvej, der forbinder Moderup og Vestergade, løber tværs over matriklen.
I henhold til kommunens byggesagsarkiv og BBR-registret, er der på ejendommen noteret følgende bygninger:
-
Bygning 1: Stuehus til landbrugsejendom, bebygget areal på 150 m2
-
Bygning 4: Bygning til erhvervsmæssig produktion vedrørende landbrug, gartneri, råstofudvinding o. lign, bebygget areal 180 m2
-
Bygning 5: Bygning til erhvervsmæssig produktion vedrørende landbrug, gartneri, råstofudvinding o. lign, bebygget areal 120 m2
-
Bygning 7: Stald til svin, bebygget areal 1800 m2
-
Bygning 8: Bygning til erhvervsmæssig produktion vedrørende landbrug, gartneri, råstofudvinding o. lign, bebygget areal 994 m2
-
Bygning 9: Bygning til erhvervsmæssig produktion vedrørende landbrug, gartneri, råstofudvinding o. lign, bebygget areal 1260 m2
Kommuneplan
Ejendommen ligger inden for følgende udpegninger i Nordfyns Kommuneplan 2017-2029:
-
Område med særlige drikkevandsinteresser
-
Særligt værdifuldt landbrugsområde
Det er vurderet, at udpegningerne ikke er relevante i forhold til det ansøgte, da en realisering af det ansøgte ikke medfører fare for grundvandet, og da det ansøgte netop understøtter ejendommens funktion som landbrugsejendom.
Besigtigelse og orientering
Kommunen har ikke besigtiget ejendommen.
I denne sag har Nordfyns Kommune skønnet, at det ansøgte er af underordnet betydning for naboerne, da indretning af medhjælperboliger på ejendommen ikke vurderes at påvirke omgivelserne væsentligt, og idet der ingen naboer er inden for betragtelig afstand. Naboerne er derfor ikke orienteret om ansøgningen.
Lovhjemmel
Det er kommunens vurdering, at der findes en driftsmæssig sammenhæng mellem ejendommens svineproduktion og behovet for opførelse af den beskrevne servicebygning. Det vurderes, at byggeriet er begrundet i et driftsmæssigt behov, og kan anses for en driftsøkonomisk nødvendighed.
Opførelse af byggeri der er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af en landbrugsejendom eller en landbrugsbedrift kan ske uden landzonetilladelse efter planlovens § 36, stk. 1, nr. 3.
Hvis byggeriet opføres uden tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer, kræves der tilladelse til byggeriets beliggenhed og udformning, jf. § 36, stk. 2. Kommunen vurderer, at servicebygningen opføres i tilknytning til den eksisterende bebyggelse.
Ansøger beskriver i ansøgningen nødvendigheden af, at de ansatte kan tilse svinene på alle tider af døgnet. Vagterne deles mellem to ansatte og derfor ønskes indrettet en bolig til hver af de ansatte, der døgnovervåger dyrene. Kommunen vurderer, at en medhjælperbolig på ejendommen kan betragtes som en erhvervsmæssig nødvendighed. Ejendommens matrikulære areal udgør ca. 54 Ha.
Der er i planlovens § 36, stk. 1, to undtagelsesbestemmelser, der vedrører opførelse af medhjælper-boliger: § 36, stk. 1, nr. 3 for erhvervsmæssigt nødvendige boliger og § 36, stk. 1, nr. 14 for opførelse eller indretning af bolig på en landbrugsejendom over 30 ha, hvor boligen skal anvendes (…) til en medhjælper. Kommunen vurderer, at indretning af en medhjælperbolig i den kommende servicebygning falder ind under begge undtagelsesbestemmelser, og ansøger har således et retskrav på at kunne indrette en medhjælperbolig.
Det er kommunens vurdering, at planlovens undtagelsesbestemmelser kun omfatter indretning af én medhjælperbolig. I landzone må der ikke uden tilladelse fra kommunen foretages udstykning, opføres ny bebyggelse eller ske ændring i anvendelsen af bestående bebyggelse og ubebyggede arealer, jf. planlovens § 35, stk. 1.
Kommunen vurderer, at indretning af samlet to medhjælperboliger (inklusiv den ene som ansøger har krav på at indrette) kræver landzonetilladelse.
Begrundelse for afgørelsen
Nordfyns Kommune har vurderet, at der kan gives landzonetilladelse til det ansøgte. Nedenfor er kommunens samlede vurdering.
Der er lagt vægt på, at ansøger har et umiddelbart retskrav på opførelse af den ansøgte servicebygning samt én medhjælperbolig. Det er kommunens vurdering, at indretning af yderligere én medhjælperbolig i bygningen ikke medfører et behov for en væsentlig udvidelse af bygningens areal. Kommunen vurderer, at det er nødvendigt for driften, at mandskabet bor på ejendommen, og at døgnovervågningen af dyrene kræver indretning af mere end én bolig.
Der er ligeledes lagt vægt på, at boligen indrettes i en bygning, der opføres i nær tilknytning til ejendommens øvrige bebyggelse.
Kommunen vurderer, at anvendelsen af en del af bebyggelsen til medhjælperbolig ikke vil have en væsentlig påvirkning af omgivelserne og ikke er i strid med kommuneplanens udpegninger.
Herudover er der i behandlingen lagt vægt på, at det ansøgte ikke tilsidesætter de hensyn, som kommunen skal varetage efter planloven. Herunder de landskabelige hensyn samt hensynet til naboerne.
Natura 2000
Kommunen skal ifølge bekendtgørelse om internationale beskyttelsesområder vurdere om det, der gives landzonetilladelse til, kan påvirke internationale beskyttelsesområder væsentligt. I den konkrete sag er nærmeste Natura 2000 område ca. 6,5 km mod nordvest. Det er Nordfyns Kommunes vurdering, at det ansøgte ikke kan påvirke dette Natura 2000-område væsentligt.
Kommunen skal også ifølge bekendtgørelsen vurdere, om det ansøgte vil beskadige eller ødelægge yngle-, rasteområder eller plantearter, som er optaget i habitatdirektivets bilag IV. Det vurderes, at det ansøgte ikke vil have negative konsekvenser for arter omfattet af EF-habitatdirektivets bilag IV.
Retsregler
Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.
Planlov
Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer
Kommuneplan 2017-29 for Nordfyns Kommune
Klagevejledning
Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.
Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på Nævnenes Hus' hjemmeside. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.
Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klagegebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.
Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.
Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.