Nordfyn: Gratis røgalarmer skal give færre brandulykker

02.03.2018

Beredskab Fyn, Ældre Sagen Nordfyn og Nordfyns Kommune vil i fællesskab forebygge brandulykker. Midlet er gratis røgalarmer til ældre og svage borgere.

Ældre over 65 har en markant overrepræsentation i statistikken over ofre for dødsbrande. Derfor går Nordfyns Kommune og Ældre Sagen Nordfyn nu ind i et samarbejde med Beredskab Fyn om at donere brandalarmer til ældre og svage borgere. Kampagnen er blevet til med støtte fra Trygfonden.

De typiske årsager til dødsbrande er madlavning, levende lys og ikke mindst rygning, som i sig selv er årsag til 48 % af alle dødsbrande. Med de gratis røgalarmer er håbet, at brande bliver opdaget i tide, så personskade undgås. En brandalarm skaber større tryghed såvel for de ældre selv som for for deres pårørende.

En hjælpende hånd

Er borgeren fysisk hæmmet og kan ikke selv montere røgalarmen, er der også en løsning på det. En gruppe frivillige i Frivilligcenter Nordfyn er nemlig klar til at rykke ud og hjælpe med at få røgalarmen korrekt monteret.

Fakta om dødsbrande

I Danmark har der perioden fra 2007-2016 været et gennemsnit på 70 dødsbrande om året. Årsagen til mange af dødsbrandene er i 61 % af tilfældene rygning, madlavning eller brugen af levende lys. Rygning er dog den største synder, da 48 % af alle dødsbrande skyldes uforsigtighed ved tobaksrygning.

Ønsker du at få en røgalarm til dit hjem, skal du kontakte formanden for Ældre Sagen Nordfyn, Kaj Andersen på telefon 64 84 14 56 eller på mail kaj-vera@email.dk.

Er du fysisk hæmmet og ønsker hjælp til montering af røgalarmen, kan du kontakte Frivilligcenter Nordfyn på telefon 60 81 12 15 eller mail kontakt@frivilligcenternordfyn.dk.

Chef for Sundhed og Rehabilitering Judith Poulsen, tlf. 29 17 35 68
Formanden for Ældre Sagen Nordfyn, Kaj Andersen tlf. 64 84 14 56