Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Landzonetilladelse til opførelse af læskur til heste

Nordfyns Kommune giver hermed tilladelse til at opføre et 17 m2 læskur til heste på matr. nr. 2a Sværupgård, Vigerslev, Rue Hed 66, 5462 Morud.

Type
AfgørelseZonetilladelse
Klagefrist
20.06.2022

Område
5462 Morud
Lagt online
23.05.2022

Tilladelsen er givet efter Planlovens § 35.

Det er en betingelse for tilladelsen,

  • at læskuret opstilles som vist på indsendt situationsplan

  • at læskuret udføres som vist på indsendte tegninger

  • at læskuret opføres med en beklædning af Kalmarbrædder i lærketræ

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.

Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.

Situationsplan, der viser placering af nyt læskur.
Situationsplan, der viser placering af nyt læskur. Placeringen er markeret med orange.

Tilladelsen vedrører kun forholdet til landzonebestemmelserne. Andre nødvendige tilladelser skal søges hos relevante myndigheder.

Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er givet byggetilladelse.

Offentliggørelse

Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside www.nordfynskommune.dk den 23.05.22

Ansøgningen

Der er søgt om tilladelse til opføre et læskur til heste på matr.nr. 2a Sværupgård, Vigerslev. Kommunens landzonetilladelse er nødvendig, fordi ejendommen ligger i landzone, og fordi landzonen ifølge planloven som udgangspunkt skal friholdes for bebyggelse, der ikke er nødvendig for driften af landbrug, skovbrug og fiskeri.

Faktiske forhold

Du har med henvisning til dyrevelfærdsloven søgt om tilladelse til at opføre et læskur til heste der i grundplan måler 4,2mx4,2 m, med tag med ensidig taghældning der er maksimalt 3 m højt. Læskuret opføres med én indgang uden port. Læskuret opføres som trækonstruktion og beklædes med kalmarbrædder der behandles med farveløs træbeskyttelse.

Ejendommen

Ejendommen ligger i landzone og er en landbrugsnoteret ejendom på ca. 2,5 ha. Ejendommen ligger i den østlige udkant af et større sammenhængende landskabs-område der er præget af skovene omkring Morud og Langesø. Netop skovpræget betyder at ejendommens jorder er omgivet af tætte skovagtige hegn, der isolerer området fra det mere åbne landbrugsland.

I henhold til kommunens byggesagsarkiv og BBR registret, er der på ejendommen noteret følgende bygninger:

  • Bygning 1: Stuehus med et bebygget areal på 250 m2.

  • Bygning 2: Tiloversbleven landbrugsbygning, et bebygget areal på 190 m2.

  • Bygning 5: Tiloversbleven landbrugsbygning, et bebygget areal på 172 m2.

  • Bygning 6: Tiloversbleven landbrugsbygning, et bebygget areal på 199 m2

  • Bygning 7: Udhus med et bebygget areal på 89 m2

  • Bygning 8: Fritliggende overdækning med et bebygget areal på 25 m2

Situationsplan der viser bygningsplaceringer
Situationsplan der viser bygningsplaceringer

Kommuneplan

Ejendommen er i Nordfyns Kommuneplan 2017-2029 omfattet af:

  • Større sammenhængende landskaber

Større sammenhængende landskaber

Større sammenhængende landskaber er større områder som skal friholdes for større og støjende anlæg.

Øvrige bindinger/udpegninger

  • Skovbyggelinje

Skovbyggelinje

For at sikre det frie udsyn til skoven og skovbrynet og for at bevare skovbrynene som værdifulde levesteder for plante- og dyreliv forløber der en skovbyggelinje i en afstand af 300 meter fra skoven. Mellem skoven og skovbyggelinjen må der ikke placeres bebyggelse, såsom bygninger, skure, campingvogne og master. I tilfælde, hvor der meddeles landzonetilladelse efter planlovens § 35, stk. 1, til bebyggelse mv. på arealer inden for skovbyggelinjen, gælder forbuddet i naturbeskyttelsesloven § 17 ikke, da hensynene til natur og landskab, som er formålet i § 17, generelt varetages ved administrationen af landzonebestemmelserne. I disse tilfælde vil en opførelse af byggeri mv. ikke kræve en dispensation fra skovbyggelinjen.

Besigtigelse og orientering

Nordfyns Kommune har ikke besigtiget ejendommen.

I denne sag har Nordfyns Kommune skønnet, at læskuret er af underordnet betydning for naboerne, idet det ligger i tilstrækkelig afstand på over 25 m fra skel og idet det ligger bag eksisterende skur. Naboerne er derfor ikke orienteret om ansøgningen.

Begrundelse for afgørelsen

Nordfyns Kommune har vurderet, at der kan gives landzonetilladelse til det ansøgte. Nedenfor er kommunens samlede vurdering.

Det er Nordfyns Kommunes vurdering, at læskuret til heste er tilpasset landskabet, og at læskuret ikke er i strid med kommuneplanens udpegninger.

Der er lagt vægt på

  • At læskuret er placeret i passende afstand til nabobebyggelser.

  • At læskuret er placeret tæt på eksisterende skur så det næsten ikke kan ses fra nabo i syd.

  • At læskuret er lille og ikke kommer til at dominere landskabet og udsyn til skov.

  • At læskuret er placeret inde i en eksisterende hestefold og kun ville kunne ses på en lille strækning af Rue Hed.

Herudover er der i behandlingen lagt vægt på, at det ansøgte ikke tilsidesætter de hensyn som kommunen skal varetage efter planloven. Herunder de landskabelige hensyn samt hensynet til naboerne.

Natura 2000

Kommunen skal ifølge bekendtgørelse om internationale beskyttelsesområder vurdere om det, der gives landzonetilladelse til, kan påvirke internationale beskyttelsesområder væsentligt. I den konkrete sag er nærmeste Natura 2000-område nr. 110 Odense Fjord (habitatområde nr. H94, fuglebeskyttelsesområde nr. F75) ca. 11,5 km mod øst. Det er kommunens vurdering, at det ansøgte ikke i sig selv, eller i forbindelse med andre planer eller projekter, kan påvirke Natura 2000-området væsentligt. Det ansøgte vil ikke ødelægge eller beskadige leve- eller voksesteder for de arter, der indgår i udpegningsgrundlaget.

Retsregler

Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.

Landzonen skal ifølge planloven som udgangspunkt friholdes for bebyggelse, der ikke er nødvendig for driften af landbrug, skovbrug og fiskeri.

Planlov

Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer

Kommuneplan 2017-29 for Nordfyns Kommune

Øvrig lovgivning og andre myndigheder

Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er givet byggetilladelse.

Klagevejledning

Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.

Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.

Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på Nævnenes Hus' hjemmeside. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.

Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klage-gebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.

Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.