Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Høring vedrørende ansøgning om at nedlægge en privat fællessti ved Østre Strandvej, Otterup

Ejerne af ejendommen, Østre Strandvej 157, 5450 Otterup, har søgt om, at en sti, der ligger umiddelbart op ad deres ejendom, nedlægges.

Type
Høring
Høringsfrist
01.11.2023
Område
5450 Otterup
Lagt online
29.08.2023
Send høringssvar

Stien som ansøger gerne vil have nedlagt, er en privat fællessti, og stien er skitseret på nedenstående oversigtskort.

Oversigtskort over området. Stien, der ønskes nedlagt er placeret imellem Østre Strandvej 157 og 159 og forbinder Grønnekrogen med Østre Strandvej.

Nordfyns Kommune overvejer at give tilladelse til at nedlægge den private fællesti.

Inden der tages endelig stilling til, om stien kan nedlægges, sender vi det ansøgte i offentlig høring og direkte høring ved brev hos berørte parter.

Har I bemærkninger til ansøgningen om at nedlægge stien, bemærkninger til denne annonce med mere, bedes I sende bemærkningerne til os. I sender bemærkningerne til Nordfyns Kommune, Østergade 23, 5400 Bogense, att.: Drift, eller mailer bemærkningerne til trafikogveje@nordfynskommune.dk, att.: Drift.

Bemærkningerne skal være os i hænde senest d. 1. november 2023.

Ansøgningen

Ansøgerne søger om, at en sti, der ligger klods op ad deres ejendom, Østre Strandvej 157, nedlægges.

Skråfoto over området, der viser hvor stien, som ønskes nedlagt, går.
Skråfoto af 31. marts 2021 fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur om en privat fællessti klods op ad ejendommen Østre Strandvej 157, 5450 Otterup. Stien er skitseret med rødt.

Ansøgerne har ejet deres sommerhus siden 1976, og de oplyser, at de dermed, uden vederlag, har vedligeholdt stien siden 1976.

De oplyser videre, at ingen bruger stien, at stien vokser til i højt græs og ukrudt, at stien dermed er overflødig, og at de derfor gerne vil købe og dermed overtage stiarealet.

Nordfyns Kommunes umiddelbare vurdering

Stien er en del af vejmatrikel nr. 9ag, Hasmark By, Norup, vejene Grønnekrogen og Østre Strandvej.

Grønnekrogen og Østre Strandvej er private fællesveje. Og stien ved ansøgernes ejendom, Østre Strandvej 157, er en privat fællessti.

Det er umiddelbart vores vurdering, at stien har begrænset almen offentlig færdselsmæssig betydning for fodgængere og cyklister i sommerhusområdet. Stien forbinder godt nok de to veje, Grønnekrogen og Østre Strandvej, med hinanden. Men fodgængere og cyklister har dog, som vi vurderer det, godt nok ad en mindre omvej, en tilfredsstillende mulighed for at komme fra Grønnekrogen til Østre Strandvej og omvendt. En ubetydelig omvej, som vi umiddelbart vurderer det.

Det er vores vurdering, at en eventuel nedlæggelse af stien ikke vil gøre afstanden for fodgængere og cyklister længere til og fra stranden, i hvert fald ikke nævneværdigt.

Det er også umiddelbart vores vurdering, at stien ikke er eneste adgangsvej til ansøgernes ejendom, Østre Strandvej 157, og formentlig ej heller til naboejendommen, Østre Strandvej 159. Men at begge ejendomme har adgang til den private fællesvej, Østre Strandvej, og eventuelt også til den private fællesvej, Grønnekrogen.

Det er sluttelig også umiddelbart vores vurdering, at stien ikke færdselsmæssigt er vigtig for ejendommene, Østre Strandvej 157 og 159.

Derfor, og på det indtil videre foreliggende kendte grundlag, er det vores umiddelbare vurdering, at stien kan nedlægges som færdselsareal. Men indtil videre afventer vi dog og ser, hvad der eventuelt kommer af bemærkninger til ansøgningen og forslaget om at nedlægge stien.

Er der ledningsanlæg i stien, og hvad skal der ske med dem?

I den private fællessti ligger der eventuelt forskellige ledningsanlæg, så som elkabler, telekabler, vandledninger, kloakledninger med flere ledningsanlæg.

I forbindelse med denne høring hører vi derfor også relevante forsyningsselskaber, om de har ledningsanlæg i stien.

Viser høringen, at der ligger ledningsanlæg i stien, er det vores vurdering, at ledningsanlæggene i dag ligger efter privatvejslovens gæsteprincip, som udmøntet i privatvejslovens § 70, stk. 1.

Viser høringen, at der ligger ledningsanlæg i stien, og ender sagen med, at stien nedlægges, er det vores vurdering, at ledningsanlæggene dermed vil komme til at ligge som gæst i det nedlagte stiareal efter det ulovbestemte gæsteprincip.

En mulighed, ved en nedlæggelse af stien, er eventuelt at sikre ledningsanlæg i det nedlagte stiareal ved at tinglyse en beskyttelsesdeklaration for ledningsanlægget.

Indtil videre afventer vi dog og ser, om der er ledningsanlæg i stien.

Hvem ejer stien, og kan ansøgerne købe det nedlagte stiareal?

Stien ved ejendommen, Østre Strandvej 157, er en privat fællessti. Stien er en del af vejmatrikel nr. 9ag, Hasmark By, Norup, som ud over stien, også omfatter de to private fællesveje, Grønnekrogen og Østre Strandvej.

I henhold til Tinglysningsretten er det Julius Kristensen m.fl., der ejer vejmatrikel nr. 9ag, og dermed ejer de også stien.

Det har dog ikke umiddelbart været os muligt at finde nævnte ejere, Julius Kristensen m.fl., eller eventuelle arvinger efter Julius Kristensen m.fl.

Vi afventer derfor og ser, om denne høring hjælper med at afklare, hvem der i dag ejer stien.

I praksis er det formentlig Hasmark Strand Sommerhusforening, der administrerer vejmatrikel nr. 9ag, og dermed administrerer de formentlig også i praksis den private fællessti og de private fællesveje, Grønnekrogen og Østre Strandvej.

Nedlægges den private fællesti som et færdselsareal, vil Julius Kristensen m.fl., deres arvinger eller en helt tredje fortsat eje det nedlagte stiareal, da stien jo ligger på den pågældende ejers ejendom, vejmatrikel nr. 9ag.

Ender sagen med, at stien nedlægges som et færdselsreal, og vil ansøgerne til den tid gerne købe det nedlagte stiareal, er deres mulighed at spørge ejeren af arealet, om de kan købe arealet.

Det vil i givet fald være et rent privatretligt anliggende imellem dem og ejeren af det nedlagte stiareal. Et anliggende som vi ikke kan tage stilling til.

Ejeren af det nedlagte stiareal bestemmer selv, om de vil beholde det nedlagte stiareal, om de vil sælge det til ansøgerne, Hasmark Strand Sommerhusforening, en helt tredje, et forsyningsselskab eller andre. Ejeren bestemmer også selv salgsprisen.

Berigtigelse af matrikel og tingbog

Ender sagen med, at stien nedlægges, vil vi kræve, at matrikel og tingbog i den forbindelse berigtiges.

Og ender det med, at ansøgerne overtager stiarealet, vil vi stille krav om, at de skal sørge for, at matrikel og tingbog berigtiges, og at de skal betale udgiften derfor.

Reglerne om at nedlægge en privat fællessti

Der gælder de samme regler for nedlæggelse af en privat fællessti som for nedlæggelse af en privat fællesvej, jf. privatvejslovens § 2, stk. 2.

Ved nedlæggelse af en privat fællessti forstås en beslutning om, at et areal, der er privat fællessti, ikke længere skal være færdselsareal for anden ejendom, jf. privatvejslovens § 10, pkt. 13.

Private fællestier, der er taget i brug, må ikke nedlægges uden en kommunes tilladelse, jf. privatvejslovens § 71. Og Kommunen skal behandle sagen efter privatvejslovens §§ 72-78.

Spørgsmålet, om en kommune efter privatvejslovens § 72, stk. 1, kan give tilladelse til at nedlægge en privat fællessti, afhænger af kommunens skøn. Ved denne vurdering, skal kommunen varetage almene offentligretlige hensyn, primært af trafikal og vejteknisk art.

Hvis ingen almene offentligretlige hensyn taler imod en nedlæggelse af den private fællessti, skal kommunen vurdere, om stien er eneste adgangsvej til en ejendom eller af vigtighed for en ejendom.

En privat fællessti skal helt eller delvist opretholdes, hvis stien efter matrikelkortet er eneste adgangsvej til en ejendom, og der ikke samtidigt etableres anden vejadgang. Stien skal også helt eller delvist opretholdes, hvis stien i øvrigt er af vigtighed for en ejendom med vejret til stien, jf. privatvejslovens § 72, stk. 2.

I tilfælde hvor den private fællessti hverken er eneste adgangsvej eller vurderes at være af vigtighed for en ejendom, skal kommunen foretage en konkret afvejning af parternes interesser dels i at bevare stien og dels i at nedlægge stien.

Kommunen skal offentliggøre en påtænkt beslutning om at nedlægge en privat fællessti eller dele af stien. Den påtænkte beslutning skal samtidig meddeles til ejere af stien, ejere af tilgrænsende ejendomme, ejere af ejendomme, hvis adkomst eller rettigheder til stien er tinglyst, og ejere af ejendomme, der må antages at have vejret til stien.

Kommunen skal give en frist på minimum 8 uger til at komme med bemærkninger, indsigelser og ændringsforslag, jf. privatvejslovens § 73, stk. 1 og 2.

Hvis kommunen afviser en indsigelse om, at stien er eneste adgang eller af vigtighed for en ejendom, og herefter giver tilladelse til at nedlægge stien, skal kommunen oplyse om, at spørgsmålet om stiens vigtighed kan indbringes for taksationsmyndighederne inden 4 uger efter meddelelsen af kommunens afgørelse, jf. privatvejslovens § 75

Hvis kommunen ikke selv har rejst spørgsmålet om stiens nedlæggelse, kan kommunen fordele udgifterne ved sagens behandling, herunder udgifterne til notering i matriklen og berigtigelse af tingbogen, jf. privatvejslovens § 78, imellem de grundejere, der har interesse i en nedlægning af stien, jf. privatvejslovens § 76, stk. 1.

I henhold til privatvejslovens § 78 skal kommunen sørge for, at en nedlægning af stien, jf. privatvejslovens § 72, stk. 1, noteres i matriklen og berigtiges i tingbogen.

Lovgrundlag

Stien på vejmatrikel nr. 9ag, Hasmark By, Norup, ved ejendommen, Østre Strandvej 157, 5450 Otterup, er en privat fællessti, som skitseret på vores oversigtskort af 22. august 2023, jf. privatvejslovens § 10, pkt. 4.

Den private fællessti er dermed underlagt privatvejslovens regler, jf. § 2, stk. 2, og Nordfyns Kommune er vejmyndighed for stien, jf. privatvejslovens § 1, stk. 2.

Ifølge Tinglysningsretten ejer Julius Kristensen m.fl. den private fællessti.

Den private fællessti ligger i et sommerhusområde, stien er dermed underlagt privatvejslovens byregler i lovens afsnit III, jf. privatvejslovens § 3, stk. 1.

Det kræver kommunens tilladelse at nedlægge den private fællessti, jf. privatvejslovens § 71.

Nordfyns Kommune skal behandle ansøgningen om at nedlægge den private fællessti i overensstemmelse med privatvejslovens regler, §§ 72-78, og derudover følge forvaltningslovens regler.

Omtalte love, kan ses på Civilstyrelsens hjemmeside, Retsinformation:

  • Privatvejsloven, lovbekendtgørelse nr. 422 af 25. april 2023

  • Forvaltningsloven, lovbekendtgørelse nr. 433 af 22. april 2014