
Der er gode nyheder på vej til alle dem, der ønsker en bedre natur i og omkring Odense Fjord.
Faaborg-Midtfyn Kommune, Nordfyns Kommune, Odense Kommune og Kerteminde Kommune er blevet enige med Odense Fjord Samarbejdet om at bevillige midler til at igangsætte ålegræsudplantning i Odense Fjord. Samtidig er der sat penge af til en oplandsanalyse, som skal give samarbejdet vished om, hvilke værktøjer, der er brug for, og hvad der virker bedst, når det kommer til at forbedre vandtilstanden i fjorden.
Bevillingen er det første konkrete projekt i regi af Odense Fjord Samarbejdet. Det er et samarbejde, der har til formål at bringe Odense Fjord i en god økologisk tilstand efter mangeårige problemer med fjordens vandkvalitet.
"Kerteminde Kommune har på tætteste hold været vidne til, at vandkvaliteten i Odense Fjord har været dalende og nu har et bekymrende lavt niveau. Vi skal derfor handle nu. Jeg er glad for, at vi i byrådet skal drøfte vores deltagelse i et ambitiøst projekt, der ikke alene er et tværkommunalt samarbejde, men også et samarbejde, der involverer landbruget, de private virksomheder, forsyningsselskaber og forskning," siger Kerteminde Kommunes borgmester, Kasper Olesen.
Odense Fjord Samarbejdet kan med den kommunale bevilling således igangsætte handlinger, der kan skabe et vidensgrundlag for fremtidige indsatser samt et grundlag for ansøgning om ekstern finansiering.
Ålegræs og oplandsanalyse
Midlerne skal blandt andet støtte Odense Fjord Samarbejdets arbejde med udbredelsen af ålegræs i Odense Fjord - til gavn for både klima, havmiljø og biodiversitet.
Mange gode ålegræsområder i Odense Fjord er de seneste årtier forsvundet, og kun en meget lille del af den oprindelige ålegræsbestand er tilbage. Derfor skal en del af bevillingen bruges på et pilotprojekt med plantning af ålegræs ti forskellige steder i fjorden for derigennem at undersøge betingelserne for levedygtigt ålegræs, og hvor der skal gøres en ekstra indsats.
"Odense Fjord med Vigelsø, Klintebjerg Havn og Enebærodde er et enormt aktiv for Nordfyns Kommune. På Nordfyn brander vi os med 'Fri.Luft.Liv'-temaet, så vi har en stor forpligtigelse til at passe på vores natur og genoprette den, hvor den for eksempel som i Odense Fjord lider under mange års påvirkning. Så Nordfyns Kommune ser frem til Odense Fjord Samarbejdet og de effekter, samarbejdet har sat sig for at opnå," siger Morten Andersen, Nordfyns Kommunes borgmester.
Sideløbende med det arbejde skal en oplandsanalyse kortlægge muligheder og udfordringer i forhold til Odense Fjords opland med henblik på at målrette senere indsatser. Her er det vurderingen, at der er et betydeligt potentiale i at reducere næringsstoffer og kulstof, samt hvilke virkemidler, der er mest effektive.
"Ålegræs er for havbunden og havet, hvad almindeligt græs er for jord. Det skaber liv og biodiversitet, det binder CO2 og det reducerer erosion. Kan vi i Odense Fjord lære, hvad der skal til for at få ålegræsset tilbage, så kan den viden udnyttes andre steder hvor ålegræsset også er forsvundet. Til gavn for både havmiljøet og klimaet", udtaler Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Hvis naturtilstanden i fjorden kan forbedres væsentligt, vil det kunne bidrage til flere formål. For det første vil det kunne hjælpe til at forbedre forholdene for dyrelivet og øge biodiversiteten i og omkring fjorden. For det andet vil eksempelvis udplantning af ålegræs øge CO2-optaget og dermed bidrage til ambitionen om et klimaneutralt Fyn i 2040. For det tredje vil det være til glæde for alle fynboer, der færdes i og omkring fjorden.
"Odense Fjord kan blive det største naturgenopretningsprojekt på Fyn i mange år, og det vil både klimaet, dyre- og plantelivet og alle os fynboer få glæde af. Men for, at det kan lykkes, er det helt afgørende, at vi får kvælstofniveauet ned og får undersøgt, hvad der ellers skal til, for at ålegræsset igen kan gro og sprede sig i fjorden." Tim Vermund, Rådmand for Klima- og Miljøforvaltningen, Odense Kommune.
Midler til Odense Fjord Samarbejde
Midlerne skal bruges i regi af Odense Fjord Samarbejdet, der er et forpligtende samarbejde mellem forsyningsselskaber, landboforeningen L&F Centrovice, Danmarks Naturfredningsforening, vidensinstitutioner samt virksomheder om at få Odense Fjord til at leve op til målsætningerne i EU's vandrammedirektiv.
"Danmarks Naturfredningsforening ser store perspektiver i Odense Fjord Samarbejdet. Det vækker glæde at se det store engagement via fjordsamarbejdets parter og i de arbejdsgrupper, der har taget fat på den store opgave. Med kommunernes aktive støtte kan vi nu komme i gang med de konkrete initiativer i og omkring fjorden. Odense Fjord Samarbejdet vil kun skabe vindere, fjorden, naturen og miljøet, borgerne, de erhvervsdrivende og de øvrige interessegrupper, der har fjorden tæt på," siger medlem af Odense Fjord Samarbejdets formandskab Leo Jensen, der repræsenterer Danmarks
Naturfredningsforening i partnerskabet.
Herudover er også alle de fire fynske kommuner med relation til fjorden repræsenteret. Nordfyns Kommune, Kerteminde Kommune og Odense Kommune, der alle grænser direkte ud til fjorden, samt Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor en stor del af fjordens opland findes blandt andet via tilløb fra Odense Å.
"Det er enormt vigtigt, at vi har kommunerne med ombord i samarbejdet, og derfor er vi også glade for, at der nu findes midler til at sætte gang i vigtige dele af arbejdet. Det er den her slags udspil, der gør, at vi kan komme i mål med opgaven," siger Torben Povlsen, der er formand for den fynske landboforening L&F Centrovice og samtidig er medlem af Odense Fjord Samarbejdets formandskab.
Samlet foreslås det, at de fire kommuner for 2022 og 2023 investerer 3,75 mio. kr. Forslaget bliver behandlet i de respektive udvalg og byråd i løbet af maj og juni.
Fakta om Odense Fjord Samarbejdet
- Odense Fjord Samarbejdet er en gruppe af fynske virksomheder, institutioner og organisationer, der samarbejder om at forbedre vandmiljøtilstanden i Odense Fjord.
- Formålet er at komme i mål med god økologisk tilstand i 2027.
- Samarbejdet er et partnerskab mellem 14 parter.
- Odense Fjord Samarbejdet blev etableret i juni 2021.
Kontaktinformation
Kasper Ejsing Olesen: +45 24659249 / pol-keo@kerteminde.dk
Morten Andersen: +45 40402447 / man@nordfynskommune.dk
Hans Stavnsager: +45 72 53 17 14 / hansr@fmk.dk
Tim Vermund Andersen: +45 40228875 / timvermund@odense.dk
Torben Povlsen: +45 40272755 / tlp@ledstedlund.dk