Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Status på fjernvarmeudrulningen i Nordfyns Kommune

Som en af de første kommuner i Danmark nåede Nordfyns Kommune i mål med sin varmeplan og kunne fortælle bygningssejere, hvorvidt de har mulighed for fjernvarme eller ej. Et år senere gør man nu status på udrulningen af fjernvarme.

COLOURBOX56513188.jpg

I 2022 gav regeringen alle danske kommuner til opgave at afklare de områder, hvor det var muligt at etablere fjernvarme, samt informere borgerne i de områder, hvorvidt de havde mulighed for fjernvarme.

 

Allerede ved udgangen af 2022 havde Nordfyns Kommune afdækket områderne, og både Fjernvarme Fyn og Bogense Forsyningsselskab udarbejde projektforslag for områderne. Projektforslagene blev godkendt af kommunalbestyrelsen med en betingelse af, der blev givet tilskud fra Fjernvarmepuljen.

 

Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Anders Thingholm, udtaler:

 

"Arbejdet med varmeplanen og udrulningen af fjernvarme er prioriteret højt i Nordfyns Kommune. Med fjernvarmen får borgerne en stabil, grøn varmekilde uden de samme udsving i prisen, som man har set ved olie og gas."

 

Fjernvarme Fyns udvidelsesområder I Nordfyns Kommune

 

Fjernvarme Fyn indsendte ni projektforlag og fik dem godkendt af kommunalbestyrelsen.

 

Da Energistyrrelsens fjernvarmepulje løb tør i 2023, modtog Fjernvarme Fyn afslag på nedenstående projekter:

 

-       Lunde

-       Farstrup og Veflinge

-       Hjadstrup, Kappendrup, Skamby og Uggerslev

-       Østrup og Klintebjerg

 

Regeringen har nu afsat 150 mio. kr. til en ny pulje, der åbner primo 2024. Idet alt forarbejdet er på plads, er man allerede klar til at sende nye ansøgninger til Energistyrelsen, så snart den nye fjernvarmepulje genåbner i løbet af 1. kvartal 2024.

 

De to projekter Møllevej i Otterup samt Ask- og Ahornvænget i Søndersø fik godkendt ansøgningerne samt opnåede tilskud, og der åbnes for tilmelding for projektet i Søndersø i 1. kvartal af 2024. For projektet i Otterup åbnes der for tilmelding i 2. kvartal af 2025.

 

Tre af Fjernvarme Fyns projekter er etableret eller under etablering. Dette gælder for to projekter i Morud samt projektet Folehaven og Sundruse i Søndersø.

 

Fjernvarmeprojekt Særslev, Hårslev og Skovby

 

I marts 2023 blev det muligt for husejere i Særslev, Hårslev og Skovby at tilmelde sig fjernvarme hos Bogense Forsyningsselskab. Projektet opnåede ikke nok tilmeldinger inden tilmeldingsfristen, som siden er blevet forlænget. Det er altså stadig muligt at tilmelde sig.

 

På nuværende tidspunkt mangler der forsat underskrifter. Bogense forsyningsselskab ser stadig positivt på projektet, og der er givet tilsagn om tilskud fra Energistyrelsen.

 

Fjernvarme og Green Steps

 

Fjernvarme er en grøn varmekilde, når man sammenligner med olie og gas, hvorfor regeringen har besluttet at olie og gas skal udfases som varmekilder i 2035.

 

Udfasningen af olie og gas er også en central del af Nordfyns Kommunes klimaplan, Green Steps, og derfor har kommunen tilmeldt alle sine bygninger i de områder til fjernvarme.

 

Ingen fjernvarme uden tilslutning

 

Udvidelsen af fjernvarmenettet er store investeringsprojekter for fjernvarmeselskaberne, derfor er projekterne afhængige af borgernes tilmeldinger.

 

Anders Thingholm udtaler:

 

"Man kan se fjernvarme som en investering i bedre komfort samt stabile og lave varmeregninger. Husets værdi stiger og man slipper for uventede regninger."

 

I sidste ende er det op til borgerne, om de ønsker fjernvarme i deres lokalsamfund, da projekterne kun realiseres, hvis der er nok tilmeldinger.

Kontaktinformation

Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Anders Thingholm, tlf. 21 15 30 82

Direktør for Teknik, Erhverv og Kultur, Henrik Boesen, tlf. nr. 40 76 43 64

Projektleder, Flemming Rytter, tlf. nr. 51 30 16 37