Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Landzonetilladelse til opførelse af enfamiliehus mm.

Nordfyns Kommune giver hermed tilladelse til opførelse af et enfamiliehus med integreret carport og udhus samt fritliggende udhus på matr.nr. 6C, Morud By, Vigerslev, beliggende Åbakkevej 6, 5462 Morud.

Type
AfgørelseZonetilladelse
Klagefrist
20.12.2021

Område
5462 Morud
Lagt online
22.11.2021

Tilladelsen er givet efter Planlovens § 35.

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.

Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.

Tilladelsen vedrører kun forholdet til landzonebestemmelserne. Andre nødvendige tilladelser skal søges hos relevante myndigheder.

Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er givet byggetilladelse.

Offentliggørelse

Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside www.nordfynskommune.dk den 22. november 2021.

Ansøgningen

Der er søgt om tilladelse til opførelse af et enfamiliehus på 220 m² med integreret carport og udhus på hhv. 51m² og 24 m² samt et fritliggende udhus på 150 m² på matr.nr. 6C, Morud By, Vigerslev, beliggende Åbakkevej 6, 5462 Morud.

Det er oplyst at såvel enfamiliehus som fritliggende udhus udføres med ydervægge i sortmalet 1 på 2 træbeklædning med sort/mørkegrå ståltag.

Ejendommen

Ejendommen på ca. 1,2 ha er beliggende i landzone. Ejendommen er afgrænset af Rugårdsvej mod nord og parcelhusudstykningen ”Åbakkevænget” mod syd. Mod vest grænser ejendommen op til mindre erhvervsvirksomheder og mod øst til Morud IF´s baneanlæg.

Ejendommen er en tidligere landbrugsejendom, hvor der er meddelt tilladelse til nedrivning af det tidligere stuehus og overflødige landbrugsbygninger i august måned 2021.

Kommuneplan

Ejendommen er i Nordfyns Kommuneplan 2017-2029 beliggende i kommuneplanens rammeområde B08, der udlægger området til boligformål i form af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Der er i den forbindelse udarbejdet en landskabskarakteranalyse som omfatter den aktuelle ejendom.

Landskabskarakteranalysen konkluderer bl.a.:

” at planområde B08 kan inddrages til boligbebyggelse med en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter uden at stride imod de overordnede landskabsinteresser i området ved Morud og uden at kompromittere landskabskarakterens sårbarhed.”

Det er Kommunens vurdering, at det ansøgte byggeri mht. placering i landskabet samt materialevalg er i overensstemmelse med de overordnede landskabsinteresser i området, således at landskabskarakterens sårbarhed ikke derved kompromitteres.

Det ansøgte projekt ligger indenfor kommuneplanramme B08.

Øvrige bindinger/udpegninger

  • Skovbyggelinje – Naturbeskyttelseslovens § 17

  • Åbeskyttelseslinje – Naturbeskyttelseslovens § 16

  • Region overfladevand – Vandløbstype 1 og 2

  • Større sammenhængende landskabsområder

  • Områdeklassificering – jordforurening

Skovbyggelinje

I tilfælde, hvor der meddeles landzonetilladelse efter planlovens § 35, stk. 1, til bebyggelse mv. på arealer inden for skovbyggelinjen, gælder forbuddet i naturbeskyttelsesloven § 17 ikke, da hensynene til natur og landskab, som er formålet i § 17,generelt varetages ved administrationen af landzonebestemmelserne. I det aktuelle tilfælde kræver en landzonetilladelse som ansøgt derfor ikke en dispensation fra skovbyggelinjen.

Åbeskyttelseslinje

Nordfyns Kommune har i et særskilt brev meddelt dispensation jf. Naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 1, jf. § 16 fra åbeskyttelseslinje til det ansøgte byggeri.

Større sammenhængende landskabsområde

Ejendommen er omfattet af Kommuneplanens Retningslinje nr. 3.5.2, der fastslår, at de større sammenhængende landskabsområder skal friholdes for større bebyggelse og større tekniske anlæg, medmindre det kan sikres, at hensynet til de landskabelige værdier kan løses. Planlægning for eller meddelelse af landzonetilladelse til bebyggelse, herunder tekniske anlæg, kan kun ske, hvis det er godtgjort, at de landskabelige interesser ikke tilsidesættes. Dette er godtgjort i den udarbejdede landskabskarakteranalyse på området – se omtalen under afsnit ”Kommuneplan” ovenfor.

Områdeklassificering - jordforurening

Ejendommen er omfattet af områdeklassificering, hvilket medfører, at flytning af jord i forbindelse med byggeprojektet skal anmeldes til kommunen. Der henvises til kommunens jordstyringsregulativ, der angiver regler for jordhåndtering.

Region overfladevand – Vandløbstype 1 og 2

Målsatte vandløb og søer har en bufferzone på 250 m hvor det skal sikres, at der ikke er forureninger, som kan udgøre en risiko i forhold til overfladevand. Denne udpegning vurderes ikke at have afgørende indflydelse i forhold til den ansøgte landzonetilladelse, da byggeriet er opført indenfor de hidtidige bebyggelsesarealer på ejendommen.

Besigtigelse og orientering

Nordfyns Kommune har ikke besigtiget ejendommen.

I denne sag har Nordfyns Kommune skønnet, at tilladelse til nyopførelse af et enfamiliehus med indbygget carport og redskabsrum samt fritliggende udhus er af underordnet betydning for naboerne, idet byggeriet opføres med nogenlunde samme beliggenhed som den tidligere landbrugsejendom med tilhørende overflødige landbrugsbygninger. Det projekterede er desuden af væsentligt mindre omfang end det tidligere byggeri på ejendommen og således mindre synligt i nærområdet. Nærmeste boliger er beliggende i en afstand af ca. 40 m og dermed i en betragtelig afstand fra det projekterede byggeri. Kommunen har derfor samlet vurderet at naboorientering er af underordnet betydning i det aktuelle tilfælde.

Begrundelse for afgørelsen

Nordfyns Kommune har vurderet, at der kan gives landzonetilladelse til det ansøgte.
Nedenfor er kommunens samlede vurdering.

Det er Nordfyns Kommunes vurdering, at det nye enfamiliehus med fritliggende udhus er tilpasset omgivelserne, og at det ansøgte ikke er i strid med kommuneplanens bestemmelser. Der er lagt vægt på, at der med det nye byggeri vil ske en reduktion af bygningsmassen på ejendommen, samt, at det ansøgte byggeri planlægges opført med omtrent samme beliggenhed som den tidligere landbrugsejendom på arealet.

Der i behandlingen lagt vægt på, at det ansøgte ikke tilsidesætter de hensyn som kommunen skal varetage efter planloven. Herunder de landskabelige hensyn samt hensynet til naboerne.

Natura 2000

Nordfyns Kommune vurderer, at den aktuelle lovliggørelse ikke vil have væsentlig indvirkning på dyre- og planteliv, herunder at der ikke vil ske forringelse eller beskadigelse af yngle-, vokse, eller rasteområder for særligt beskyttede arter jf. habitatsbekendtgørelsen.

Retsregler

Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.

Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer

Kommuneplan 2017-29 for Nordfyns Kommune

Klagevejledning

Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.

Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.

Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på Nævnenes Hus' hjemmeside. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.

Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klagegebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.

Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.