Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Fællesskaber på Nordfyn

Her på siden vil vi fortælle historier fra Nordfyn, der viser hvordan lokale meningsfulde fællesskaber, kan skabe værdi for den enkelte.

Historie 7: Partnerskab - "Flere bevæger sig mere"

Vi har indgået et partnerskab, som vi håber på kan få flere Nordfynboere til at bevæge sig mere. Partnerskabet, skal sikre et samarbejde mellem kommunen og en række private aktører, som udbyder forskellige former for motion, så vi i fællesskab kan hjælpe og motivere dem, der er interesseret og kunne have gavn af at bevæge sig mere – hvilket jo i bund og grund gælder de fleste af os.

”Der er jo ingen tvivl om at fysisk aktivitet hænger sammen med den mentale sundhed også. Og vi er ligesom resten af landet udfordret.”

Jane Yndgaard, Formand for Social- og sundhedsudvalget.

Tidligere på ugen underskrev Bogense Motion, Benefit Søndersø, Bluefitness og LOOP fitness, som de første en partnerskabsaftale med Nordfyns Kommune som vi kalder ”Flere bevæger sig mere”.

Partnerne havde en god dialog om hvordan partnerskabet kan komme flest mulige til gavn og glæde. Styrken ved partnerskabet er netop partnernes forskellighed og geografiske spredning, så der er noget for en hver uafhængig af bopæl og fysisk formåen og præferencer. Vi er i øjeblikket i dialog med flere aktører fra Otterup området, så dette område også er repræsenteret i partnerskabet.

Partnerskabet er åben for alle private aktører, der ønsker at gøre det lettere for den enkelte at være mere fysisk aktive, samt at udbrede kendskabet til de gode tilbud på Nordfyn inde som ude.

De private aktører skaber ligesom andre foreninger, et fællesskab, som er aktivt og der understøtter ABC for Mental Sundheds koncept:

Gør noget aktivt

Gør noget sammen

Gør noget meningsfuldt

Historie 6: Gåfællesskaber med Hjerteforeningen

”Hvis man ikke har nogen at gå med, så tænker man; Det gør jeg i morgen. Det trækker lidt jo, når man gør det med andre”

Bruger af gåfællesskaber i Hjerteforeningen

Hjerteforeningen har hver uge gåture på Hjertestierne, som ligger i både Søndersø, Otterup og i Bogense, hvor gruppen i dag tæller 20 personer. Normalt er der 20-25 med på gåturen hver gang uanset vejr og vind hele året rundt, og der er plads til flere - også mænd. Man kan gå i forskellige tempi og længde, så alle kan være med.

Hjertestierne kan benyttes af alle og er offentlig tilgængelige, men som Hjerteforeningen siger, så ”er det altid sjovere at dele gåoplevelsen med andre, hvor der også er plads til et godt grin”

Et sådan gå fællesskab gør det sjovere, og man har det bedre efter turen ude i naturen.

Gå fællesskaber understøtter ABC for Mental Sundheds koncept:

 

  • Gør noget aktivt
  • Gør noget sammen
  • Gør noget meningsfuldt

Historie 5: Hvad kan være mere meningsfuldt, end at være noget for andre?

Scooterværkstedet i Otterup er et sted hvor unge mellem 13 og 18 kan komme, rode med scootere og finde fællesskaber med andre unge, der deler deres interesser. Et rigtigt frirum, hvor man kan være sig selv og tale frit.
Initiativetagerne og drivkraften bag tilbuddet kom i 2019 fra Kim Christensen og Klaus Madsen. De unge i Otterup havde ry for dårlig opførsel, hvilket inspirerede til at lave et frirum for dem, hvor de kunne samles og danne fællesskaber med konstruktive aktiviteter. Med tiden er det kun blevet større, og i dag har de i alt 66 tilmeldte unge og udover Kim og Klaus, er der 6 andre frivillige tilknyttet til værkstedet.

”Vi er et rigtig godt team. Vi er ikke uddannet pædagoger og sådan skal der forblive. Så ingen rundbordsmøder eller fælles sang. En skovl er en skovl. Og det bliver sgutte pakket ind. Har du lavet noget lort, får du det at vide, så det kan forstås. Har du lavet noget godt, får du det også at vide, så det kan forstås. Vi gør det på vores måde og det virker for os og de unge.”

Kim Christensen, initiativtager og frivillig

Kim får selv rigtigt meget ud af sit arbejde som frivillig, og kan kun anbefale og opfordre andre til at blive frivillig, og gøre en forskel for børn, unge eller gamle.

”Man bliver glad af det, og der er brug for mange frivillige. Jeg oplever at gøre en forskel hver gang jeg kommer på værkstedet, eller når de unge ringer, skriver eller kommer forbi hjemme ved mig privat” - Kim Christensen, initiativtager og frivillig.

Kim Christensen, initiativtager og frivillig

Der er mange måder at indgå i noget meningsfuldt på. Det at være frivillig og opleve, at andre har brug for én er enormt opbyggende og givende. ABC for Mental Sundhed handler netop om at:


🍀Gøre noget aktivt
🍀Gøre noget sammen
🍀Gøre noget meningsfuldt


Læs flere historier fra det Nordfynske her på siden nedenfor.

Læs mere om ABC for Mental Sundhed

Historie 4: Fodbold for fremtiden

"Fodbold for Fremtiden" er et aktiveringsprojekt i samarbejde med Nordfyns Kommunes Ungeindsats, DBU og Otterup Boldklub.
Målet er at hjælpe unge, i alderen 19 til 28 år, i job og uddannelse, og samtidig udvikle nye måder at understøtte unge i at komme videre i deres liv igennem fodboldfitness aktiviteter. Fodbold er valgt fordi det er en holdsport, som er et aktivt fællesskab. Programmet, de unge skal igennem, er på 26 uger.
”Unge har brug for at opleve, at de er en del af et fællesskab, og der bliver regnet med dem. Alt det kan en holdsport som fodbold hjælpe dem med at se værdien i. Fodbold synliggør netop værdien af et stærk fællesskab, og det kan de unge tage med sig videre i deres liv” siger Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune. (Fra en tidligere udtalelse fra Fyens Stifttidende).
Vi har også spurgt de unge, hvad de har fået ud af at deltage i projektet. De siger, at de føler sig mere sociale og mere selvsikre, samtidig har de fået en bedre fysik og mere mentalt overskud.
Deres bedste råd er ”Prøv det! Vær ikke nervøs for at prøve det og møde andre”.
Deres råd understøtter ABC for Mental Sundheds motto:
🍀Gør noget aktivt
🍀Gør noget sammen
🍀Gør noget meningsfuldt
Læs flere historie fra Nordfyn, hvor lokale initiativer og frivillige understøtter den mentale sundhed på Nordfyn neden under her.

Historie 3: Der findes mange former for fællesskaber på Nordfyn

I Seniorhusene her på Nordfyn, blomstrer fællesskaberne blandt kommunens seniorer. De mange forskelligartede aktiviteter gør, at der er noget for enhver smag - men vigtigst af alt, så er det noget man kan gøre sammen med andre.
Minna, som er alene, har igennem Seniorhuset i Otterup fundet fællesskaber, og kommer næsten hver dag enten som bruger eller som frivillig, og giver en hånd med.
Ifølge ABC for Mental Sundhed, er disse former for fællesskaber vigtige for vores trivsel. Du kan læse mere om konceptet i linket under Minnas citat.

"Jeg blev hurtigt grebet af at komme her, og det er næsten mit andet hjem. Jeg er alene, og jeg kan sagtens få tiden til at gå, men det er også det der med at komme ud og snakke med andre. Jeg har det dejligt når jeg går herfra".

Minna, bruger af Seniorhusene.

Historie 2: Har du meningsfulde bobler i dit liv?

Kender du Boblberg? Det er en portal, hvor man kan finde nye relationer, venner og fællesskaber, med andre fra lokalområdet, der deler ens interesser, og som har lyst til at indgå i et fællesskab stort eller lille.

Man opretter bare en ”boble”, og venter på at nogen griber den. Men hvad er sandsynligheden for det så? Den er faktisk ret stor, og svarprocenten er her på Nordfyn er helt oppe på 87 %. Nordfyns Kommune har igennem flere år haft et godt samarbejde med Bobleberg, og mere end 3000 Nordfynske borgere benytter sig af portalen.

Så mangler du et fællesskab, der kan dyrke din entusiasme for hækling, franske vine, veteranbiler, lange gåture i naturen, eller noget helt femte? Så udforsk Bobleberg.dk her

I denne uge sætter vi fokus på det mentale helbred, og vil hele ugen fremhæve historier fra lokalsamfundet, der fremmer netop dette. Det er et led i vores Strategi for Sundhed 2022-2023, som tager afsæt i et samarbejde med ABC for Mental Sundhed. Boblbergs arbejde er et godt eksempel på initiativer og indsatser, der understøtter konceptet, som opfordrer til:

  • Gør noget aktivt
  • Gør noget sammen
  • Gør noget meningsfuldt

Mød Boblberg torsdag den 17. marts og få en snak om mulighederne for at finde meningsfulde fællesskaber, der passer dig:

  • Otterup Bibliotek: kl. 13-14
  • Søndersø Bibliotek og Borgerservice: kl. 14.30 – 15.30
  • Bogense Bibliotek og Borgerservice: kl. 16 – 17

 

Se vores Strategi for Sundhed 2022-2023 her

Historie 1: Har du hørt om Veflinge?

Det er dem der vil tabe et ton..

For nogle år siden fik Anne Margrethe og Doris virkeligt landsbyen på landkortet, fordi de startede projektet ”Veflinge taber et ton”, som blev omtalt flere steder i medierne.

Projektet blev født, fordi Nordfyns Kommune ifølge Sundhedsstyrelsens store nationale sundhedsundersøgelse fra 2017, var den fedeste kommune i det ganske land.. Det ville de to ildsjæle aldeles ikke finde sig i, og øjnede chancen for at styrke det lokale foreningsliv og sammenholdet i byen.

Der blev oprettet forskellige motionshold, så der var noget for enhver. Der blev lavet madplaner og aftaler med den lokale brugs, så de rigtige fødevarer var hjemme. Der blev tilbudt samtaler med en psykoterapeut for at fastholde deltagere i projektet. Der blev afholdt forskellige fællesarrangementer, hvor deltagerne var aktive sammen, spiste sammen, blev vejet, gik tur i skoven i mørket sammen, osv., osv.

Samar var én af deltagerne, og var faktisk den, der tabte 2. mest af alle 221 deltager. Hun kom til Danmark og Veflinge for omkring 7 år siden fra Syrien med sin mand og sit barn. Samar er ikke i tvivl; Veflinge er deres hjem nu og i fremtiden.

”Den åbenhed vi er blevet mødt af fra indbyggerne i Veflinge, betyder enormt meget når man kommer til et nyt land, der har et helt andet sprog og kultur. Vi er blevet støttet hele vejen igennem, og blevet inviteret med og ind i fællesskabet”

Samar, deltager i Veflinge taber et ton.

Samar er utrolig glad for de mål hun har nået ved at deltage i projektet. Hun har fået mere energi og overskud til både familien og studiet. Ændringerne i kosten og motionsvanerne er kommet for at blive, og er også smittet af på hendes mand og deres barn. Det betyder meget for Samar, at kunne bidrage til deres barns sundhed, og være et godt forbillede for ham.

Og hvordan gik det så – tabte Veflinge et ton?

Nææ, de tabte tilsammen 840 kg, men det er faktisk heller ikke det vigtigste, for projektet har inspireret til en sundere livsstil, og mange holder stadig fast i dag. Men vigtigst af alt, så har det styrket sammenholdet i landsbyen, og flere hilser og kommer hinanden ved, og indgår derved i meningsfulde fællesskaber, som ifølge ABC for Mental Sundhed er et vigtigt element, for at vi som mennesker har et sundt mental helbred.

Faktisk var motivationen for Anne Magrethe ikke at Veflinggenserne skulle fylde mindre i landskabet, men satte strøm til projektet netop for at styrke lokalsamfundets sammenhold. Og effekten af projektet er stadig at mærke.

”Der er i dag flere der deltager i fællesarrangementer. Folk hilser på hinanden, og der er et helt andet liv i bybilledet, end det vi så før”

Anne Margrethe, iværksætter af projektet