Borgmester: Lånediskrimination bør være ulovlig

09.10.2020

Har du fået nej til et lån, fordi du bor i det "forkerte" postnummer? Fortæl din historie.

I vores dagligdag støder vi ofte på fortællinger om, at borgere og virksomheder får nej til et lån udelukkende på grund af boligens eller virksomhedens beliggenhed i land- og landsbyområder. Det er naturligvis helt urimeligt.

Det er ifølge borgmester Morten Andersen ødelæggende for et lokalområde, hvis borgere og erhverv ikke kan låne penge til at købe eller renovere bolig, oprette eller udvikle virksomheder. Det fører til en langsom, men sikker afvikling af de områder, kreditgiverne sortlister. Morten Andersen siger:

- Det dur ikke, at banker og kreditforeninger smækker kassen i, hvis det sker med henvisning til et forkert postnummer. Det er med til at skævvride landet. Lokale virksomheder uden for byområderne har historisk set altid har været en drivkraft for udviklingen - ikke bare i de lokalområder, de er vokset ud af, men for hele Danmark. Det entreprenørskab har vi ikke råd til at gå glip af, siger borgmester Morten Andersen.

Omfanget skal afdækkes

Nordfyns Kommune er en del af den partiuafhængige organisation Balance Danmark, der kæmper for et Danmark i bedre balance. Organisationen har fået tilsagn fra erhvervsminister Simon Kollerup om, at han vil se på politiske handlemuligheder, hvis det kan dokumenteres, at det er et udbredt problem. Den afdækning vil Nordfyns Kommune gerne medvirke til.

- Vi har brug for et overblik over, hvor stort problemet er i Nordfyns Kommune. Derfor beder vi både borgere og virksomheder kontakte os, hvis de har fået afslag på en låneansøgning specifikt begrundet i geografi. Vi samler svarene sammen, og sender dem videre til Erhvervsministeriet.

Fortæl din historie

Fortæl os din historie, hvis du har fået nej til et lån, fordi du eller din virksomhed bor i det "forkerte" postnummer.

Du kan ringe til projektleder af Task Force Erhverv Marianne Greve på 20 46 08 28. Du er også velkommen til at sende en mail med din historie til Marianne på mgr@nordfynskommune.dk

Vi behandler naturligvis dine oplysninger i al fortrolighed.

Borgmester Morten Andersen, tlf. 40 40 24 47
Direktør for Nordfyns Erhverv og Turisme Per Olesen, tlf. 40 27 09 13