Nordfyns Kommune logo, til forsiden

10 typer affald indsamlet i 2022

Til september skal vi i Nordfyns Kommune i gang med at sortere vores husholdningsaffald i 10 typer frem for de seks, vi har i dag. På denne side finder du information om den nye ordning og svar på de fleste spørgsmål.

Status på udrulningen af de nye spande:

Kørslen med spande starter 30. maj, så vi alle kan være klar, når den nye ordning starter 5. september.

Fra d. 30. maj og henover sommeren leverer vi 2 rumopdelte affaldsbeholdere til alle husstande i Nordfyns Kommune. Det gør vi for at komme med på den landsdækkende affaldsordning. Det vil give mere og bedre genanvendelse, så vi sparer på ressourcerne og skåner miljøet. Fra september begynder vi at hente de gamle beholdere med 1 rum hjem igen, så vi i alt kan fortsætte med at have 3 beholdere.

I dag bliver 2 mio. kg nordfynsk husholdningsaffald brændt af hvert år, selvom det kunne blive genanvendt. Årsagen er, at borgerne hidtil ikke har haft muligheden for at sortere det.

Når alle i kommunen er med til den nye sortering, forventer vi at kunne genbruge 50 procent mere af vores husholdningsaffald og spare mindst 600 tons CO2 om året. Klik her for at læse om Hedensted Kommune, der indførte en lignende ordning sidste år og nu lever op til EU's krav om affaldssortering 13 år før tid.

Hvordan bytter vi dine beholdere?

Nye affaldsbeholdere

Vi kører de nye affaldsbeholdere ud i juni, juli og august, men uanset hvornår netop du modtager dine beholdere, skal du først tage dem i brug d. 5. september. De bliver nemlig ikke tømt før den dato, så det kan hurtigt komme til at lugte fælt.

I vores valg af nye affaldsbeholdere har vi lagt vægt på at spare naturen og klimaet for mest muligt. Derfor er beholderne danskproducerede og lavet af 80 procent genbrugsplast. Samtidig er de robuste og har en næsten dobbelt så lang levetid som de beholdere, vi har i dag.

De nye beholdere er todelte og lidt større end dem, vi har i dag. Uanset hvornår du modtager dine beholdere, skal du først tage dem i brug 5. september, hvor ordningen træder i kraft. De bliver nemlig ikke tømt før den dato.

Når vi har tømt dine gamle beholdere for sidste gang, sender vi en besked, så du kan begynde at bruge de nye beholdere. Klik her for at tilmelde dig beskedservice til sms eller e-mail.

Vi kommer og henter de gamle beholdere til dagrenovation og pap/papir fra september.

Tidsplan kan ses i e-boks brev (udsendt i februar)

Køkkenspand og poser til madaffald

Når den nye ordning træder i kraft, udleverer vi grønne poser til madaffaldet, og det vil vi gøre fast en gang om året. Samtidig har du til sommer mulighed for at hente en grøn køkkenspand til madaffald på genbrugspladsen, hvis du ønsker sådan en.

Tekstiler

Slidte tekstiler indsamler vi ikke i beholderne, men ved siden af. Det betyder, at du skal lægge dem i en klar pose og stille den på låget af beholderen til pap/papir/drikkekartoner/plast, når den skal tømmes. Så tager skraldemanden den med.

Funktionelt tøj skal stadig afleveres til genbrug hos de velgørende organisationer.

Miljøkasse

Til sommer kan du også hente en rød miljøkasse til farligt affald på genbrugspladsen, hvis du ønsker sådan en. Ved at tilmelde dig vores farligt affald-ordning, kan du fra september få tømt din miljøkasse derhjemme i stedet for at køre på genbrugspladsen med dit farlige affald.

Haveaffald

I løbet af 2023 vil det blive muligt at få en fjerde beholder til haveaffald, som bliver tømt en gang om måneden hele året. Der er tale om en frivillig ordning, og hvis den er noget for dig, kan du skrive dig op her: Læs mere om beholderen til haveaffald.

Miljøvenlige skraldebiler

Den nye affaldsordning betyder også, at vi får nye skraldebiler, som er egnede til at tømme de nye beholdere. I den forbindelse har vi valgt at skåne både dig og naturen for den medfølgende dieselos og valgt skraldebiler, der kører på el og biodiesel. Lige som med den nuværende skraldebil til glas og metal, er der tale om biler med en skillevæg, så affaldet automatisk bliver delt i to rum, når beholderen tømmes op i bilen.

Nye takster

Med den nye affaldsordning følger også nye takster. Klik her og se, hvilke takster, der gælder fremover.

Har du sommerhus, skal du klikke her.

Følg med

Følg med i udrulningen af den nye affaldsordning her på siden. Vi opdaterer løbende siden med information om, hvor langt vi er i processen. Og hvis du ikke allerede har gjort det, vil vi gerne opfordre dig til at hente vores app, AffaldNordfyn. Har du den, kan du få direkte besked, når det bliver din tur til at få nye beholdere – og når vi kommer og henter de gamle.

Du kan hente den der, hvor du normalt henter apps, og allerede i dag kan du:

• Se din nuværende ordning og beholderstørrelser
  • Se din tømmekalender og tilføje den i din kalender
  • Tilmelde dig besked-service, så du automatisk får besked, når dine beholdere skal tømmes
  • Få besked, når de nye beholdere tages i brug, og de gamle tages hjem.
  • Skrive til os, hvis din beholder ikke er blevet tømt, eller du oplever andre problemer

I oversigten nedenfor kan du finde mere detaljeret information om den nye ordning, og hvad den betyder for dig.

Genbrug og Renovation
Industrivej 2