Ny generation IT-system skal strømline saltning og snerydning i Nordfyns Kommune

14.11.2019

IT-systemet Vinterman bliver omdrejningspunkt, når snerydningskøretøjer og saltbiler fremover rykker ud på de nordfynske veje. Nordfyns Kommune sætter systemet i drift om få dage.

 
 

Vinterman, der ejes af Vejdirektoratet, bliver allerede brugt i flere af landets kommuner, og altså nu også Nordfyns Kommune. Med digitaliserede vejkort og bedre processtyring skal systemet effektivisere vintertjenesten og sikre optimal udnyttelse af køretøjer og materiel.
 
Det nye system gør det nemmere at styre hele logistikken omkring vintertjenesten. Hvor det gamle system baserede sig på manuel tilkald af hver enkelt af de 26 chauffører, som kommunen bruger i sin vintertjeneste, så kan det nu klares med et enkelt museklik. Det betyder samtidig, at den telefoniske vagttjeneste bliver mere tilgængelig for andre opkald.
 
Smart City vinder frem
Selve kørslerne foregår efter forprogrammerede GPS-ruter, mens chaufførerne i det tidligere system skulle orientere sig i mapper med fysiske kort. Vejbredder er på forhåmd registreret i GPS-systemet, så saltforbruget automatisk doseres korrekt i forhold til den enkelte vej. Det intelligente system er koblet op på lagersystemet, så der automatisk sendes en bestilling, når der mangler forbrugsstoffer mv.
 
Formand for Teknik og Miljøudvalget Anders Thingholm ser tiltaget i  forlængelse af kommunalbestyrelsens øgede fokus på digitalisering.
    - Vi tænker i stigende grad Smart City ind i kommunens løsninger. Det gør vi af flere grunde. Vi ønsker at automatisere de processer, der egner sig til det, og dermed frigøre ressourcer til den borgernære service. Vi ønsker også at tænke i øget sikkerhed for personalet, og her er der også klare gevinster her. Endelig rummer smarte løsninger ofte også klimavenlige gevinster, og det er også et perspektiv, vi forfølger i alle vores løsninger, siger Anders Thingholm.
 
Da alle veje er lagt ind i systemet med vejspecifikationer kan doseringen af vejsalt styres meget præcist, hvilket er gavnligt for miljøet. Vejene tilføres kun den mængde salt, der er nødvendig for trafiksikkerheden.
 
Følg med på app og hjemmeside
Som en del af den nye løsning får borgerne mulighed for at følge med i vintertjenesten. Ved at downloade en app til smartphone eller et følge et link på kommunens hjemmeside kan borgerne tjekke, om der er sat snerydning og saltning i gang.


- Vi prioriterer saltning og snerydning både i byerne og i landdistrikterne. Det kan borgerne følge på appen eller hjemmesiden og se, om vores saltvogne er ude at køre. Vi ved, at saltning af vejene optager vores borgere meget, og de får nu øget mulighed for selv at orientere sig om status, siger Anders Thingholm.

 
Kontaktinformation

Udvalgsformand Anders Thingholm, mobil 21 15 30 82
Chef for drift Louise Rasmussen, mobil 23 46 99 28