Tag på oplevelse i den nordfynske natur

Her er der masser af plads og gode oplevelser i vente.Meget er lige nu lukket ned i forbindelse med Covid-19 – men ikke naturen - så tag gerne på opdagelse i Nordfyns enestående natur. Her er der nemlig god plads, så du sagtens kan overholde myndighedernes retningslinjer – for det skal du selvfølgelig.  
(Myndighedernes retningslinjer finder du her: www.coronasmitte.dk)

Og når vi siger at her er god plads, så mener vi det – for her kan du blandt andet boltre dig langs Fyns længste kyststrækning, der er hele 154 km lang. 

Det betyder omregnet - at selvom alle indbyggere i hele Nordfyns kommune valgte at tage til kysten på én gang, så ville man alligevel kunne stå med en afstand på minimum 5 meter imellem alle – og det er faktisk ret meget.

Der er også masser af mulighed for at cykle, løbe, gå, klatre i træer og lege i vores dejlige skovområder og meget, meget mere. 

For at give dig lidt inspiration til at bruge naturen, så har vi herunder lavet nogle forslag til spændende udendørsaktiviteter for dig og din familie - hvad enten det foregår i jeres have eller du tager til skov eller strand.

Tag på vandretur i den nordfynske natur

Overalt på Nordfyn findes der stier og ruter, som bare venter på at blive udforsket. Nogle er nemme at finde, og andre finder man tilfældigt, når man er ude at opleve landskabet.


En god start, kan være at gå kløverruterne, som findes med start fire forskellige steder i kommunen. Kløverruterne er en samling af markerede ruter i landskabet, som varierer i længden. Du kan finde en beskrivelse af ruterne, samt downloade kort på

https://merefyn.dk/udforsk-nordfynske-kloeverstier/
Du har også mulighed for at hente stierne direkte ned på Endomondo.
Kløverstierne finder du i Søndersø, Skåstrup, Otterup og Bogense.  

Ud over kløverstierne kan du selvfølgelig også gå dine egne veje og opleve den storslåede natur på Nordfyn.
Igen kan vi fremhæve Gyldensteen som en storslået naturoplevelse. I kan også vælge at vandre langs den nordfynske kyst ved Nærå Strand eller Hasmark. Tag på vandretur i klitterne ved Flyvesandet, hvor du kan blive blæst godt igennem og efterfølgende finde læ langs stierne i de omkringliggende skove. Og nu hvor skoven bliver nævnt, så er der Langesøskoven omkring Morud, som tager flere dage at opleve i sin fulde skønhed.

For de mere erfarne vandrere kan man begive sig ud på den 12 kilometer lange tur rundt om Enebærodde, hvor hverdagen bliver sat på pause, så snart man bevæger sig ud i den natur, som kun kan opdages på gåben eller cykel

 • Hvor: Kløverstierne finder du her: https://merefyn.dk/udforsk-nordfynske-kloeverstier/ Inspiration til øvrige ruter kan findes på internettet. Bl.a. på https://www.visitnordfyn.dk/nordfyn/aktiviteter  Sidste mulighed er bare at gå ud af hovedøren og se hvor du ender 
 • Hjælpemidler: Det er godt at have et par gode sko og tøj, der kan bruges til at være aktiv i.En rygsæk med vand, og lidt snacks, hvis man skal ud på en længere tur, eller hvis sulten lige pludselig rammer. Husk altid at medbringe en mobiltelefon, så man kan komme i kontakt med omverdenen. Og ellers - så man har mulighed for at bruge GPS’en til at finde hjem igen.

Vandretur

Kort og kompas

En god måde at lære nye naturområder at kende på er ved at gå ad veje, man aldrig har gået på før.


Ofte kan det dog være forbundet med frygten for at fare vild og ikke at kunne finde tilbage igen. Derfor er det rart, hvis man ved hjælp af kort og kompas kan finde tilbage til vante omgivelser.


For at komme i gang skal mange bruge kort og kompas. Kompas kan købes i de fleste outdoor-butikker, eller downloades som en app. En app kan være et godt begynderværktøj i forbindelse med læring, så man ikke skal ud og bruge penge på et kompas til at starte med. Derudover skal man også bruge et kort. Der findes utallige kort over Danmark, og de fleste kan bruges, hvis der er veje og stier indtegnet.


Der findes også flere hjemmesider, hvor du kan printe kort ud til at navigere efter - se for eksempel arealinfo. Ligesom der også er apps, hvor det er muligt at downloade kort, som du kan gå efter.


Hvis man er helt ny til at navigere via kort og kompas, kan det være en god ide at se et par youtubevideoer om emnet for at lære det grundlæggende. 

En god begynderrute vil være én af kløverruterne, som findes i kommunen. Så kan du følge skiltene samtidig med, at du ved hjælp af kortet følger med i, hvor langt I er på ruten.

Mere info om kløverstierne finder du i fanen ovenover, der hedder ”tag på vandretur i den nordfynske natur”.


En god ide til matematiktimen

Det er muligt at bruge kort og kompas i forbindelse matematiktimen

 1. Find et område på Nordfyn, som I ønsker at besøge, og find et topografisk kort over området. Det kan gøres blandt andet på arealinfo, hvor det også er muligt at printe et kort ud.
 2. Find målestoksforhold. Det vil sige, hvor langt der er på kortet i forhold til i virkeligheden. På arealinfo er det vist med en lineal, der ligger nederst i venstre hjørne. Så kan du se, hvad en centimeter på kortet svarer til ude i naturen
 3. Lav en rute og mål på kortet, hvor mange centimeter ruten er. Du kan nu regne rutens længde ud. 
 4. For at kontrollere, om man har regnet rigtigt, er man jo nødt til at afprøve ruten i virkeligheden. Så ud med en skridttæller, Endomondo eller lignende, hvor du kan tracke ruten, og til slut se, om det stemmer med jeres udregninger.
 • Hvor: Over hele kommunen
 • Hvad: Kort og kompas (evt. som app) samt lidt forberedelse.

Kort

Hjortedyr

I fanerne ovenover har vi skrevet lidt om at tage på vandretur i den nordfynske natur, samt at navigere ved hjælp af kort og kompas.


Når I begynder at bevæge jer ud i naturen, vil I inden længe opdage, at der på Nordfyn er en utrolig stor bestand af hjortedyr, som trives i skove og på markerne.


I Danmark har vi 4 forskellige hjortedyr. Rådyr, sikahjort, dådyr og krondyr, som lever vildt rundt om i landet. Det kan godt være lidt svært i starten at kende forskel på, hvem der er hvem. Men hvis man ved, hvad man skal se efter, kan man faktisk blive ret god til at kende forskel. De to nemmeste måder at kende forskel er ved at se på hjortenes gevirer (hvis de har sådan et). Eller ved at kikke på bagdelen, som også kaldes for spejlet. Skoven-i-skolen.dk har lavet et rigtig godt ark, som kan hjælpe dig med at genkende de hjortedyr, du møder.

 

Du kan finde arket via linket her:

https://www.skoven-i-skolen.dk/content/hjortespor-1

På hjemmesiden er der også rigtig gode beskrivelser af de spor, som afslører hjortedyrenes tilstedeværelse, så med dem i baghånden er der gode muligheder for at finde sporene, når man er på tur ude i naturen.

På Nordfyn finder du 2 forskellige hjortearter - og den ene af arterne møder du mere end den anden.


I kan hen over en udvalgt periode notere ned hvilken art I ser, og derved finde ud af hvilken art man oftest møder i Nordfyns Kommune 

God tur!


 Dådyr

Byg jeres eget insekthotel

Foråret er på vej, og snart vrimler det med krible-krabledyr i naturen. 
Men hvor skal de bo?

Hvad med at lave et insekthotel, hvor de forskellige dyr kan gøre ophold i korte eller længere perioder?


Det kan næste ikke laves forkert. Hvis du har noget træ til at ligge fra et tidligere byggeprojekt, kan du skrue dem sammen til en ramme, som fyldes med rådne grene, græs, sten, halm osv. alt pakket godt tørt inde under insekthotellets tag, som nok er det sværeste at lave.

Hotellet kan efterfølgende placeres i idylliske omgivelser, nede for enden af haven, hvor de besøgende ikke forstyrres for meget. 

Hvis det skal være et 5 stjernet hotel, kan man eventuelt placere lidt rådne frugter, så hotellets gæster får deres helt egen buffet. Husk at det skal være frugter, som ikke indeholder sprøjtemidler og som er hjemmehørende i Danmark.


Hvis du mangler inspiration, kan du finde masser af eksempler på google, som man kan tage udgangspunkt i.

 • Hvor: Hjemme
 • Hjælpemidler: Værktøj, træ samt 'fyld' til hotellet.

Insekthotel

Fuglekasser

Som du kan se ovenover, er der beskrevet, hvordan en udendørsaktivitet kan være at bygge at et insekthotel, som kan blive hjem for et utal af små krible-krabledyr.


Hvis det har givet appetit på mere, kan man bevæge sig et skridt op i fødekæden, og bygge hjem til nogle lidt større dyr, nemlig vores fugle.

Mange af de fugle, du finder i og omkring haven, er rigtig glade for at bo i fuglekasser, da de minder om de huller i træerne, som fuglene normalt bruger til bolig. 

Hvis I har insekthotellet, har I allerede hjulpet fuglene godt på vej med mad, og derfor mangler de bare et sted at bo, før de er klar til at tage på jagt efter en mage.


Det er forholdsvis simpelt at bygge en fuglekasse. Det er bare en kasse med top og bund, samt et hul i den øverste del.


Hvis man ønsker at lave den perfekte fuglekasse, kan man læse mere om hvordan man laver hjem til specifikke fugle på blandt andet DOF’s hjemmeside (Dansk Ornitologisk Forening)

https://www.dof.dk/fakta-om-fugle/fugle-i-haven/fuglekasser

Når du har fået fuglekassen hængt op, og du begynder at få besøg fra nær og fjern, er det selvfølgelig naturligt, at man ønsker at kende navnet på de besøgende. Lige netop dét, med at lære fuglene at kende, har vi også skrevet mere om her på siden, så der er bare med at cirkle tilbage i menuen og læse ”Slip din indre ornitolog løs”, som handler om netop dette.

Og apropos cirkel, og planter, insekter og fugle.. Så er I jo også godt i gang med at skabe en cirkel hjemme i haven, eller et kredsløb som det også kaldes.


God fornøjelse.


 • Hvor: Selve fuglekassen kan laves derhjemme i haven, eller indendørs.
 • Hvad: Det kræver, at man har en hammer og søm, eller skruer og en skruemaskine. Og så nogle gamle brædder, som man kan bruge.

Fuglekasser

Vildtspot i haven

Har I nogensinde tænkt på, hvad der vil ske, hvis I bare lader jeres have stå urørt hen? Hvorfor ikke prøve det med bare et lille areal?


Mange af de små insekter, I møder om sommeren, er blot på visit i jeres haver for de har også en travl hverdag, hvor de skal finde føde til familien. Og på deres rejser tværs over haver og veje kommer de måske forbi lige præcis jeres have. Dét, der måske virker som få skridt for jer, kan være en hel dagsrejse for vores små insektvenner. Derfor vil de utrolig gerne have et sted, hvor de kan holde pause, og måske tilbringe en enkelt overnatning. Små pletter af vild natur, som insekter og planter kan bruge som resteplads, er faktisk en stor mangelvare i Danmark, både i byerne men også på landet imellem markerne.


Derfor kunne det være et sjovt eksperiment at skabe sin egen lille plet i haven, som får lov til at gro op i vild natur, der kan bruges af dyr og planter fra nær og fjern. I pletterne har de mulighed for at få vejret igen, inden de drager videre.

Vildtspottet kan også kombineres med insekthotellet og fuglekasserne for at skabe jeres helt eget lille samfund i haven.


Der findes mange måder at gøre det på. Nogen smider blomsterfrø ud med hjemmehørende arter til bierne. Andre lader bare området gro til, og slår det måske et par gange om året med en le. Andre lader det bare leve sit helt eget liv. Man kan også samle en bunke grene og kviste og lade det gro til i græs.

I kan gøre det præcis, som I ønsker, da selv lidt vild natur i haven kan gøre en forskel. Så det er faktisk svært at gøre det forkert.


Det sværeste er måske at vende sig til, at det godt må se lidt rodet og tilvokset ud i haven.


Blomst og bi

Slip din indre ornitolog løs

Her i disse dage hvor vi skal holde afstand til hinanden, er det en perfekt mulighed at begive sig ind i den store fantastiske verden, der svæver over os - nemlig fuglenes verden.


Du behøver ikke at vide noget om fugle i forvejen, eller bruge mange penge på at købe det rigtige udstyr, du kan faktisk begynde derhjemme i haven. Du har sikkert lagt mærke til alle de små fugle, der sidder i hæk og træer omkring huset, men har du nogensinde tænkt på, hvilke fugle det er?Hver fugl har ligesom mennesker forskellige ”frisurer”, farver, stemmer og bevægelsesmåder, der afslører hvilken fugl, der er tale om.
Til at hjælpe dig med at finde navnet på fuglene kan du bruge en af de mange hjemmesider eller app’s der findes.


Et godt begynder ”sæt” er hjemmesiden www.fuglestemmer.dk og appen ”fugleapp”. Begge er utrolig brugervenlige, og der er mulighed for både at se billeder af fuglen, høre dens kald, samt at læse mere om, hvad det er for en fugl, du har fundet.


Hvis du ønsker at gå skridtet videre og komme ud i naturen og se efter fugle, så er det Gyldensteen Strand, man skal besøge. Her summer det af forår i både det ferske og det salte vand, og der er masser af liv i luften. Omkring Gyldensteen, findes der flere fugletårne, hvor du har mulighed for at sidde i læ og nyde naturens gang. Og i de fleste fugletårne findes der beskrivelser af de fugle, du har mulighed for at se, så derfor behøver du heller ikke være ekspert for at benytte dem. Det kan faktisk være en stor hjælp, at du har billederne lige ved dig, når du samtidig skal følge fugle over himlen. Dog kan det klart anbefales, at man medbringer en kikkert, da der godt kan være lidt afstand fra fugletårn til fuglene.

Der findes også et fugletårn ved Flyvesandet og ved Ølundgård, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på fuglelivet.

Engsøen

Familiehygge omkring bålet eller overnatning i shelter

Ja, man skulle tro, der skulle mere til. Men et bål har en magisk evne til at fange og fastholde fokus, og der kommer som oftest en helt afslappet og rolig stemning, når alle sidder og kikker ind i de dansende flammer.


I kan skiftes til at putte brænde på bålet, og det er helt i orden at sidde og rode i gløderne med en pind, da det er naturligt at være nysgerrig og undersøgende på, hvordan sådan et bål fungerer. Find en gammel gryde, som kan bruges til at koge vand til te, kaffe eller kakao, eller lav jeres helt egen troldedrik med varm saftevand med stykker af forskellig frugt, som giver ekstra smag. Det er også tilladt at putte mere eksotiske elementer i drikken - det er jo trods alt en ”troldedrik”.


I kan også købe en pakke pølser, eller lave snobrødsdej, og lave jeres mad over bålet. Det behøver ikke at være en treretters menu. Husk at selv den mest simple mad altid smager bedre, når det er lavet over bål.


Det kan jo også kombineres med en overnatning i det fri, i et af de mange shelters, der findes rundt om i kommunen.

 • Hvor: Du kan lave bål i haven, eller benytte nogle af alle de offentlige bålpladser, der er i kommunen. De offentlige bålsteder findes som ofte på offentlige arealer og ved shelterpladserne. Du kan læse mere på disse hjemmesider: www.bookenshelter.dkwww.udinaturen.dk samt www.visitnordfyn.dk/nordfyn/overnatning
 • Hjælpemidler: Det afhænger meget af, hvor store dine ambitioner er. Det kan altid starte med et lille bål og en pølse på en pind. Man kan også gå all in, med sheltertur og bålmad, som kræver lidt mere forberedelse. Det afhænger meget af, hvad du har lyst til.

Shelter

Udendørslege

Der findes utallige eksempler på udendørs lege, som passer til forskellige aldre og målgrupper. Du kan finde en masse eksempler ved at søge på google, eller ved bare at lade fantasien og nysgerrigheden få frit løb i naturen. 

Et par eksempler på udendørs aktiviteter kunne være
 • Naturbingo, hvor det gælder om først at få pladen fuld. Se eksempel nedenfor, som også kan laves med fugle.
 • Det kunne også være, at man tog til stranden og lavede malerier i sandet med det, man finder langs kysten. Måske kan man se, hvem der kan lave det bedste danmarkskort måske?
 • Byg et lille skib og se om det kan sejle i den nærliggende sø eller bæk?
 • Gå en tur og saml flotte sten, som du kan male flotte motiver på, når du kommer hjem. 
 • Kravle i træerne og balancere på sten og væltede træer. Det kan være som kongens efterfølger?
Mulighederne er uendelige, og det behøver faktisk ikke være så indviklet. Alt det kræver, er godt humør.
 • Hvor: Mange små lege kan man lege omkring hjemmet, i skoven eller i naturen i det hele taget. Det kan endda give helt nyt liv til legen, hvis den udføres et nyt sted.
 • Hjælpemidler: Ofte er det bare med at komme ud af døren og lade fantasien få lov til at bestemme. Der er utallige hjemmesider, som kan bruges til inspiration til udeliv.

Bingoplade

Siden blev sidst opdateret 27.03.2020 af indholdsansvarlig JECHRI

Kontakt

Kultur og Fritid
Otterup Rådhus
Rådhuspladsen 2
5450 Otterup

Tlf.: 64 82 80 90
Send os en sikker besked

Åbnings- og telefontid

Mandag: 09.00 - 15.00
Tirsdag: 09.00 - 15.00
Onsdag: 09.00 - 15.00
Torsdag: 09.00 - 17.00
Fredag: 09.00 - 13.00