300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed

05.02.2021

Rygning, smerter og ondt i livet. 300.000 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år bliver fra i dag spurgt om, hvordan de har det. På Nordfyn håber man, at så mange borgere som mulgt besvarer undersøgelsen.

SP21-Hånd_RSD.png

Det er fjerde gang siden 2010, at undersøgelsen "Hvordan har du det?" bliver gennemført. Undersøgelsen giver et unikt billede af, om danskernes sundhed og trivsel er blevet bedre gennem årene, og hvor i landet, der er særlige udfordringer netop nu.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Mogens Christensen håber, at de nordfynske borgere vil tage sig tid til at besvare undersøgelsen.

- Vi bruger resultaterne til at sammenligne vores borgeres sundhed med borgere i andre kommuner. Når vi kan se, hvor skoen trykker, har vi også bedre mulighed for at sætte ind med forebygning. Vi får et langt bedre grundlag at handle, hvis så mange som muligt besvarer undersøgelsen.

Den seneste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder. Svarene viste blandt andet, at over halvdelen af alle voksne danskere var overvægtige, at flere unge var blevet rygere og trivedes dårligt mentalt, og at mere end halvdelen af danskerne havde ondt i ryggen.

Svarene har siden 2017 ført til en stribe lokale tiltag netop dér, hvor behovet har været størst.

Mogens Christensen fortæller:

- Her på Nordfyn satser vi sundt og støtter vores borgere i sundere vaner i deres hverdag. Vores vision er at udvikle de bedste rammer for et godt og aktivt liv på Nordfyn. Derfor tager vi også hånd om de borgere, der har udfordringer med alt fra KOL, diabetes, kræft, rygning og lignende, og tilbyder dem et forløb, der har til formål at hjælpe dem til sundere vaner i deres hverdag.

Resultatet af sundhedsprofilundersøgelsen 2021 offentliggøres i marts 2022. Spørgeskemaet er sendt til 300.000 danskeres e-boks eller med postvæsenet.

Om undersøgelsen

De danskere, der er udtrukket til at være med i undersøgelsen, har fået spørgeskemaet "Hvordan har du det?" i deres digitale postkasse eller som fysisk brev, hvis ikke de har en digital postkasse. Alle, som udfylder spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række fine præmier.

Deltagerne i undersøgelsen er tilfældigt udvalgte, og det er frivilligt, om man deltager. Spørgeskemaet vil enten komme fra Region Syddanmark eller fra Statens Institut for Folkesundhed.

Resultaterne fra undersøgelsen bliver samlet på hjemmesiden danskernessundhed.dk, hvor det også er muligt at læse resultaterne fra tidligere undersøgelser.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Mogens Christensen, tlf. 40 16 41 96
Chefkonsulent Flemming Lassen, tlf. 64 82 83 29