Skolestart: Pas på alle skolebørn i trafikken

07.08.2019

I august bliver der igen tæt trafik på skolevejene, når omkring 650.000 børn landet over kommer tilbage fra sommerferie. Vis ekstra hensyn til både små som store skolebørn, lyder opfordringen til bilisterne. For alle børn kan være meget impulsive i trafikken.

I 2018 var der 286 børn mellem 6-17 år, der kom til skade i trafikken, og 10 børn i samme aldersgruppe, der mistede livet på vejene, viser tal fra Vejdirektoratet. Selv om det er det laveste antal i mange år, så er det stadig alt for mange.

Derfor er Nordfyns Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i de kommende uger massivt til stede på mange af landets skoleveje med kampagnen "Børn på vej", da tusindvis af børn nu igen kommer ud i trafikken, hvor de går eller cykler til og fra skole og fritidsaktiviteter.

Udvalgsformand: Børn skal øve sig i at blive gode trafikanter

Kampagnens budskab til bilisterne er: Sænk farten, vær ekstra opmærksomme og vis hensyn. Formand for Teknik- og Miljøudvalget Anders Thingholm understreger, at børn så tidligt som muligt skal lære at færdes sikkert i trafikken, og at det derfor er vigtigt, at børn får lov til at øve sig.

- Løsningen er ikke, at forældrene kører børnene til dørtrinnet, for så lærer børnene aldrig at begå sig i trafikken. Vi ser gerne, at børnene transporterer sig selv til skole og til deres fritidsinteresser, fordi det gør dem til bedre trafikanter og mere selvhjulpne. Langt de fleste billister er ekstra opmærksomme på de bløde trafikanter, ikke mindst omkring skolestart. Der er selvfølgelig altid nogle, der har brug for en påmindelse, og det får de med kampagnen, siger Anders Thingholm.

Pas også på teenagerne

Det er ikke kun de yngste skolebørn, man skal holde ekstra øje med. Mens de fleste godt ved, at de små børn kan opføre sig impulsivt og løbe over en vej uden at se sig for, så er det også vigtigt at vide, at det samme gælder for teenagerne.

- Selv om teenagerne har mere erfaring med at færdes i trafikken, så kan de også være impulsive, overmodige og fx uopmærksomme på grund af deres mobil. Derfor skal der gerne ringe en lille alarmklokke hos os voksne, når vi møder børn i trafikken - uanset hvor gamle børnene er, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Politi på skolevejene

Når der er mange biler på skolevejene og nogle af dem kører for stærkt, så skaber det utryghed både hos børnene og de forældre, der sender deres børn i skole på egen hånd.

Og det er problematisk, da størstedelen af skolebørnene transporterer sig selv i skole. Tre ud af fire børn mellem 5-16 år kommer i skole på egen hånd, viser en undersøgelse blandt 2.030 forældre, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2018.

For at gøre skolevejene mere sikre og trygge gennemfører politiet derfor kontrol på skolevejene i august. Meget tyder nemlig på, at der stadig er plads til forbedring hos bilisterne. Da politiet i januar gennemførte kontroller på landets skoleveje, blev flere end 3.000 bilister sigtet for at køre for stærkt.

Så mange børn mellem 5-16 år kommer i skole på egen hånd:

• Nordjylland: 72 %
  • Midtjylland: 74 %
  • Syddanmark: 80 %
  • Hovedstaden: 69 %
  • Sjælland: 76 %

Kilde: Rådet for Sikker Trafik, undersøgelse blandt 2.030 forældre til 5-16-årige børn,
sommer 2018.

Se kampagnen "Børn på vej": www.sikkertrafik.dk/skolestart

Formand for Teknik- og Miljøudvalget Anders Thingholm, tlf. 21 15 30 82

Teknisk assistent Trine Pasfall, Nordfyns Kommune, tlf. 24 60 27 82