Nyttig viden til 0-5 årige

Herunder kan du læse mere om små børns tænder

Tandfrembrud

Den første tand bryder normalt frem når barnet er omkring ½ år og alle 20 tænder er ofte brudt frem, når barnet er omkring 2 1/2 - 3 år. Tandfrembrud kan gøre gummen lidt øm, rød og hævet. Barnets besvær kan ofte afhjælpes med en blød tandbørste eller en bidering. Tandfrembrud kan give en smule feber, men høj og vedvarende feber kan indikere andre årsager.

Sut og sutteflaske 

En sut kan i forskellige sammenhænge være en god ting. Men undgå sukker, honning, sodavand, saft eller lignende i sutteflasken eller dyppe sutten i disse madvarer. Barnet risikerer herved at udvikle syreskader og huller i tænderne. 

Suttebid

Ved at sutte på sut eller tommelfinger, kan barnet udvikle et såkaldt ”suttebid”. ”Suttebidet” retter sig ofte, hvis barnet holder op med at sutte inden det bliver 3-4 år.

Huller i tænderne

Huller (Caries) opstår ved at bakterier i munden udskiller syre, når de optager sukker fra maden. Syren nedbryder tanden og hullet opstår.  Et begyndende hul kan se ud som en "kridtstreg" langs tandkødsranden, eller som en mørk plet i en tyggeflade.

Tandbørstning

For at undgå at barnet får huller i tænderne, er det vigtigt, at barnet fjerner bakterier og madrester ved at børste tænder mindst 2 gange dagligt, morgen og aften. Brug evt. tandtråd til at rense de steder tandbørsten har svært ved at nå. 

Nyligt frembrudte tænder er særligt sårbare. Begynd derfor at børste tænder på barnet,så snart den første tand bryder frem. Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved og fluorholdigt tandpasta svarende til barnets fingernegl.
Barnet skal have hjælp til tandbørstning indtil det er ca. 10 år gammelt, da det ikke før er motorisk i stand til at styre tandbørsten selv.

Kost og huller i tænderne 

Kost med meget sukker øger risikoen for huller og noget kost indeholder mere sukker end man skulle tro. F.eks. indeholder nogle frugtyoghurter så meget sukker, at de betegnes som slik. Kiks, tørret frugt og frugtpålæg indeholder ikke alene meget sukker, men det sætter sig også fast i tænderne, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Kost og syreskader på tænderne Syreskader opstår ved at syre i madvarer ætser tændernes emalje væk. Nogle madvarer indeholder mere syre end man skulle tro. F.eks. indeholder drikkeklar saft, juice og vingummi meget syre. Undgå at børste barnets tænder lige efter det har indtaget syreholdige madvarer, da børstning sliber på tændernes ætsede flader. Skyld i stedet barnets tænder i rent vand lige efter indtagelsen og børst dem morgen og aften. 

Amning og tandbørstning

Modermælk indeholder mange sukkerstoffer, der kan give huller i tænderne hvis de ikke fjernes. Børst derfor barnets tænder når det ammes, også selvom de ikke er brudt helt frem endnu.Siden blev sidst opdateret 02.04.2020 af indholdsansvarlig MFASTE

Kontakt

Klinikken
Ullerupvænget 6
5471 Søndersø

Tlf.: 64 82 78 00


Telefontid

Klinikken har telefontid dagligt:


kl.   8.00 - 11.00   


I tidsrummet kl. 11.00-13.00 henvises til oplysning på telefonsvarer

Åbningstider

 Lige Uger

Mandag:
8.00 - 15.00
Tirsdag:
8.00 - 15.00
Onsdag:
8.00 - 15.00
Torsdag:
8.00 - 17.00
Fredag:
8.00 - 15.00

 

 Ulige Uger

Mandag:
8.00 - 17.00
Tirsdag:
8.00 - 15.00
Onsdag:
8.00 - 17.00
Torsdag:
8.00 - 17.00
Fredag:
8.00 - 15.00