Nordfyn: Lukkelov skaber unfair konkurrence

17.06.2020

Dagligvare- og detailhandlen i Bogense skal ifølge lukkeloven holde lukket på de store helligdage i foråret. Samtidig kan tilsvarende butikker i andre byer holde åbent ad libitum. Nordfyns Kommune opfordrer erhvervsministeren til at rydde op i regelsæt og dispensationer.

 

Begge billeder er taget Grundlovsdag 2020. T.v. Meny i Søndervig holder åbent som normalt, mens Meny i Bogense (t.h.) skal holde lukket jf. lukkeloven.

 

Bogense er en kystby og lever i høj grad af de mange turister og sommerhusgæster i weekender og på helligdage. Derfor er det et stort problem, at byens detail- og dagligvarebutikker jf. lukkeloven ikke må holde åbent på helligdage, f.eks. Pinsen, St. Bededag, Kristi Himmelfartsdag og Grundlovsdag.

    En ekstra torn i øjet er det, at butikker i andre byer, der lever af turisme, kan holde åbent, som de lyster. Det kan de, fordi de er omfattet af nogle særlige dispensationsregler, som kunne søges frem til 2007, hvor de blev afskaffet.

    - I en tid, hvor rigtig mange taler om at hjælpe virksomheder og handelsliv igennem corona-krisen, er det svært at forstå, hvorfor vores turister skal møde lukkede butiksdøre i Bogense, mens butikker i andre kystbyer holder åbent ad libitum. Derfor ønsker vi, at ministeren forholder sig til problemet og giver alle butikker i turistbyer samme mulighed for at holde åbent på helligdagene i foråret, siger borgmester Morten Andersen.

 

Destinationschef: Ubegribeligt

Den samme melding kommer fra destinationschef Kim Petersen fra campingpladsen First Camp Bogense . Campingpladsen har i foråret indhentet svar 5.000 af sine gæster, hvoraf ca. 2.500 svaret på spørgsmålene om deres ophold i Bogense. Af dem har ca. 1.800 givet Bogense en negativ score på grund af de manglende muligheder for at handle ind i helligdagene. Flere giver udtryk for, at de på grund af de begrænsede indkøbsmuligheder ikke ønsker at vende tilbage til Bogense.

    - Bogense får en masse negative kommentarer om de mange lukkedage i forårsperioden. Omvendt får byen høj score i andre perioder. Det er ubegribeligt, at det skal forholde sig sådan, især når vi ved, at andre byer rundt i landet faktisk holder åbent de selvsamme dage. Vores grundlag for at drive en forretning på det niveau, vi gør, er i den grad truet, siger destinationschef Kim Petersen.

 

Meny Bogense: Vi risikerer, at turisterne bliver væk

Butiksindehaver Palle Andersen fra Meny Bogense frygter, at turisterne helt bliver helt væk fra Bogense, hvis ikke der findes en løsning på problemet.

    - Hvis vi skal blive ved med være en turistby, så skal turisterne kunne købe dagligvarer. Turisterne kommer ikke til Bogense for at køre videre efter dagligvarer, og de turister, der kommer sejlende til Bogense, har slet ikke mulighed for at køre langt efter varerne. Det rammer dobbelt. Hvis turisterne bliver væk, er det ikke kun salget i helligdagene, det går ud over, men også på hverdagene omkring helligdagene, siger Palle Andersen.

 

Bogense Handelsstandsforening: Vi ønsker at blive anerkendt som turistby

Hos Bogense Handelsstandsforening bakker man 100 procent op om ønsket om at kunne holde åbent på helligdagene i foråret.

    - Det er som om, at folk ikke ved, hvor mange gæster og turister, der kommer til Bogense i forårs- og sommermånederne. Hvis vi kunne få lov til at holde åbent ligesom butikker i andre byer, så kunne vi øge omsætningen markant. Vi ønsker at blive anerkendt som den turistby, vi er, siger Per Maegaard, formand for Bogense Handelsstandsforening.

    Det skønnes, at der årligt kommer ca. 153.000 dagsturister til Bogense. 11% (56 mio. kr.) af turismeforbruget på Nordfyn kommer fra dagsturister.

 

Afslag fra Erhvervsstyrelsen i 2017

I 2017 henvendte Nordfyns Kommune sig til den daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen for at bede om, at der blev skabt mulighed for, at alle butikker kunne holde åbent på de "store helligdage" hen over foråret. Kommunen fik dog afslag.

    - Når det gælder byer, der i høj grad lever af dagsgæster og turisme, så rammer lukkeloven ved siden af skiven. Detailhandlen og dagligvarebutikker i Bogense bør have samme vilkår og dermed mulighed for at holde åbent på helligdage, siger borgmesteren Morten Andersen.

    Han opfordrer til, at Erhvervsministeriet skaber sig et overblik over de givne dispensationer og overvejer, hvordan byer, der i høj grad lever af turisme, får lige adgang til at kunne holde åbent på helligdage mv.

 

Begge billeder er taget Grundlovsdag 2020: T.v. Intersport i Hvide Sande holder åbent som normalt, mens Sportigan i Bogense t.h. skal holde lukket. 

 
Kontaktinformation

Borgmester Morten Andersen, 40 40 24 47
Butiksindehaver Palle Andersen, Meny Bogense, 64 81 21 45
Destinationschef Kim Petersen, First Camp Bogense, 64 81 35 08
Formand for Bogense Handelsstandsforening Per Maegaard, 64 81 35 81