Hockey og Bedste-Volley vinder frem på de nordfynske plejecentre

22.03.2019

Siden Nordfyns Kommune blev holdspilskommune i december 2017, har kommunen samarbejdet med Center for Holdspil og Sundhed om at bruge holdspil på ældreområdet og i kommunens skoler. Kommunen har nu sat ekstra tryk på indsatsen ved at ansætte tre ergoterapeuter til at udbrede holdspillet til kommunens fem plejecentre.

 

Foto: Bo Kousgaard, Center for Holdspil og Sundhed

 

Beslutningen om at ansætte ergoterapeuter er velbegrundet.

    - Vi er gået målrettet efter ergoterapeuter, fordi de kommer med en anden vinkel og andre kompetencer, end det vante plejepersonale. Ergoterapeuterne ser typisk nogle muligheder og ressourcer hos beboerne, som vi tidligere har haft svært ved at mobilisere, siger Mitzie Pedersen, Centerleder på Plejercenter Bogense. 

 

Alle kommunens plejecentre deltager i holdspilstræningen, og borgerne i centrene får tilbud om at deltage i holdspil flere gange om ugen.

 

Mulighed for at have det sjovt og samtidig være aktiv

Ergoterapeut Line Nørmark er en af de tre ergoterapeuter i den forstærkede holdspilsindsats på kommunens pjejecentre. 

    - Med holdspil skaber vi et socialt rum, hvor beboerne har det sjovt og får aktivitet ind i hverdagen. Samtidig står jeg for vedligeholdende træning, hvor jeg tænker træning ind i selve aktiviteten. På den måde får beboerne rørt arme og ben, samtidig med at de får pulsen op. 

 

Holdene sammensættes, så deltagerne matcher hinanden blandt andet på funktionsniveau. Gennem holdspil får de trænet flere ting på én gang. Konceptet er leg, frem for sur træning. 

    - Jeg har en gruppe, hvor deltagerne er svækket kognitivt  på grund af alderdom og demens. Her bruger vi bolden til at arbejde med reaktionsevne og samtidig træne styrke i arme, når vi kaster bolden til hinanden. Når bolden er kastet, nævner vi  fx et dyr eller en blomst. Det giver tit afsæt for en god snak om gamle dage og konkrete oplevelser fra deres liv. Demente, der ikke længere bruger sproget så aktivt, får det så brugt, samtidig med at de deltager i en sjov aktivitet, siger Line Nørmark. 

 
Kontaktinformation

Afdelingsleder for Aktiv Pleje og Omsorg Helle Winther Dahl, mobil 21 77 65 22