Nyttig viden til unge

Information om tænder fra 15-18 år

Visdomstænder

Hvis den unge har anlæg til visdomstænder, bryder de frem omkring 18 -20 års alderen. Selvom der er anlæg til visdomstænder, kan det ske at èn eller flere af de i alt 4 visdomstænder, aldrig bryder helt frem eller ligger mere eller mindre skjult nede i kæben. 

Fjernelse af visdomstænder

Opstår der problemer ved frembrud af en visdomstand, foreslår tandlægen som regel at fjerne den, hvis problemerne ikke kan løses på anden vis.

Tandbørstning

Børst tænder grundigt mindst 2 gange dagligt, morgen og aften, for at fjerne bakterier og madrester. Brug fluorholdig tandpasta og evt. tandtråd til at rense de steder tandbørsten ikke kan nå.

Tandkødsbetændelse og huller

Tandkødsbetændelse opstår ved at bakterier irriterer tandkødet. Symptomerne er ømhed og blødning ved tandbørstning. 

Huller (Caries) opstår ved at bakterier i munden udskiller syre, når de optager sukker fra maden. Hullet dannes ved at syren nedbryder tanden og jo mere sukker der findes på tænderne, jo mere syre dannes. Symptomer er smerte i tænderne og begyndende huller kan se ud som en "kridtstreg" langs tandkødsranden, eller som en mørk plet i en tyggeflade. Du kan læse mere om huller i tænderne og hvordan det ser ud her og her

Kost og huller i tænderne

Kost med meget sukker øger risikoen for huller. Sodavand og slik indeholder selvsagt meget sukker, men noget kost indeholder mere sukker end man skulle tro. F.eks. indeholder nogle frugtyoghurter så meget sukker, at de betegnes som slik. Særligt madvarer der både indeholder meget sukker og klistrer fast på tænderne øger risikoen for huller i tænderne.

Grov kost og grøntsager indeholder både mindre sukker, og hjælper med at "slide" en del af bakteriebelægningerne ned. Derudover holder grov kost og grøntsager dig mæt i længere tid, så lysten til søde mellemmåltider ikke er så stor.

Kost og syreskader på tænderne

Indtager du kost med stort syreindhold, f.eks. vingummi, frugt, sodavand, juice eller saft hver dag, risikerer du at syren ætser tændernes emalje væk. Undgå at børste tænderne lige efter du har indtaget syreholdig kost, da det sliber på tændernes ætsede flader. Skyld i stedet tænderne i rent vand lige efter indtagelsen og børst dem morgen og aften i fluorholdig tandpasta. Brug evt. tandtråd.

Rygning

Tobak misfarver tænderne og giver mere tandsten. Tobaksrygere får derfor flere skader på tænderne og har sværere ved at hele sår efter en tandbehandling. Tobak misfarver også hele munden og kan give såkaldte ”pimpstens forandringer”, der kan blive til kræft i munden. Risikoen for kræft i munden stiger, hvis du ryger og drikker alkohol samtidig.

Piercinger og tandsmykker

Tungepiercinger kan medføre ødelagte emaljer, knækkede tænder eller forkert tandstilling, hvis piercingen slås mod tænderne, eller bides i piercingen.
Når læbepiercinger gnides mod tandkødet, kan det medføre tilbagetrukket tandkød, der giver ømme tandhalse og større risiko for paradentose.
Piercinger skaber et ideelt miljø for bakterier, hvor især tungepiercinger kan medføre infektioner.

Tandsmykker, der er fastsat af professionelle tandlæger eller klinikassistenter, skader som regel ikke tænderne eller mundhulen.Siden blev sidst opdateret 09.01.2019 af indholdsansvarlig MFASTE

Kontakt

Klinikken
Ullerupvænget 6
5471 Søndersø

Tlf.: 64 82 78 00


Telefontid

Klinikken har telefontid dagligt:


kl.   8.00 - 10.00   
kl. 13.00 - 15.00  

I tidsrummet kl. 10.00-13.00 henvises til oplysning på telefonsvarer

Åbningstider

 Lige Uger

Mandag:
8.00 - 15.00
Tirsdag:
8.00 - 15.00
Onsdag:
8.00 - 15.00
Torsdag:
8.00 - 17.00
Fredag:
8.00 - 15.00

 

 Ulige Uger

Mandag:
8.00 - 17.00
Tirsdag:
8.00 - 15.00
Onsdag:
8.00 - 17.00
Torsdag:
8.00 - 17.00
Fredag:
8.00 - 15.00